15. august 2019

Økonomi

Jeg har en sesongjobb om vinter og jeg tjener de pengene selv. Foreldrene mine setter pengene mine inn på en sperret konto som jeg får tilgang til når jeg er 18 år. Det har vert sånn helt siden jeg ble 15. Jeg får ikke kjøpt meg det jeg vil da jeg ikke får bruke pengene. Hva kan jeg gjøre? Jeg har spurt om å få lov men de sier at jeg får ikke lov fordi jeg trenger de når jeg blir stor.

Hei,

Takk for spørsmålet ditt.

Når du er under 18 år er det foreldrene dine som er verge for deg. Det betyr at de har ansvar for din økonomi. Men har du tjent egne penger, har du egne rettigheter.

Penger du har tjent selv på jobb er dine penger. Når du er over 15 år, kan du selv bestemme over penger du har tjent selv. Er foreldrene dine bekymret for hva du bruker pengene på, må de ha tillatelse fra fylkesmannen til å nekte deg å bruke pengene. Du kan lese mer om reglene for penger du har tjent her.

Foreldrene dine kan likevel gi deg råd om hva som er lurt. Det kan være gode grunner til å lytte til råd fra foreldrene sine.

Vi anbefaler deg å ta kontakt med fylkesmannen i fylket du bor. Fylkesmannen kan svare på spørsmål om penger og rettigheter. De kan også noen ganger hjelpe til med å få tilbake penger som foreldre har tatt. Du kan også kontakte Barnas Jurist. De gir gratis rettshjelp til barn og unge under 25 år.

Håper det ordner seg!

Hilsen oss hos Barneombudet

Spørsmålsarkiv