24. september 2019

Ny mobil

Jeg er snart 17 år, og har nå veldig lyst på ny mobil. Jeg har jobbet i sommer og har derfor råd til den selv, men pappa og spesielt mamma sier jeg ikke får lov til å kjøpe den fordi den er så dyr. Jeg har ikke knust eller mistet noen av de andre mobilene jeg har hatt. Også sier mamma at hvis jeg bruker penger på denne mobilen, vil ikke de betale lappen for meg fordi de da mener at jeg er i stand til å betale den selv hvis jeg har råd til en sånn mobil. Men jeg kan uansett ikke ta lappen før om over et år, og har ingen fast jobb til å spare opp heller. Kan de bestemme at jeg ikke får kjøpe ny mobil? Og er det rettferdig at jeg da ikke får lappen av dem senere?

Hei, og takk for spørsmålet ditt.

De pengene du har tjent bestemmer du over selv. Du er over 15 år, og da skal det mye til for at foreldrene dine kan nekte deg å bruke pengene som du vil.

Men foreldrene dine skal veilede deg og lære deg om økonomi og bruk av penger. Det er derfor ikke noe som sier at de ikke kan nekte å betale lappen for deg. Hvis foreldrene dine har lovet deg penger til lappen kan vi forstå at det føles urettferdig for deg, men vurderingen av at du har nok penger til å betale selv dersom du kan kjøpe en så dyr mobil, er ingenting å gjøre noe med hvis ikke du klarer å overbevise dem om at du har rett.

Du kan kan prøve å ta en ny prat med foreldrene dine der du forklarer situasjonen igjen og hvordan du opplever det.

Du kan lese mer om reglene for sparepenger og pengegaver her.

Vi håper det løser seg.

Hilsen oss hos Barneombudet

Spørsmålsarkiv