3. oktober 2017
Dette spørsmålet og svaret er over 2 år gammelt. Lover og regler kan ha endret seg siden da. Spør gjerne på nytt om du er usikker.

Nafsing

Jeg var med to veninner på storsenteret i dag. Hun ene skulle ha en sjokolade , da kom hun andre venninnen med at forslag om å legge den i posen å gå ut uten om å betale. Hun mente det på tull, men så gikk de litt bort ut i butikken og la sjokoladen i posen. Jeg var ikke der når de lå sjokoladen i posen. Jeg var med de inn i butikken men jeg var ikke med de når de lå sjokoladen og sånn i posen siden jeg synest at det ikke er greit å stjele , men jeg skulle ha en is så jeg gikk å betalte isen når de gikk ut av butikken med den sjokoladen. Vi ble ikke tatt, jeg sa at de ikke kunne stjele, men de sa at den ikke kostet mye så det gjorde ikke noe. Har noen funnet ut av det dom har skjedd? Går det lang tid får overvåkingsbildene er borte?
Kan dette kommer på rullebladet og var jeg skyldig i handlingen?
Vi er over 15 år.

Hei,

Takk for spørsmål. Vi forstår godt at dette er vanskelig.

Som du selv er inne på, det er ikke lov til å stjele. Uansett hvor billig eller dyr det er det som man tar. Men det var ikke du som stjal. Og du er ikke ansvarlig for hva vennene dine gjør. Men du risikerte å bli blandet inn dersom butikken trodde dere var sammen om det.

Dersom butikken oppdager at de har stjålet noe, kan butikken melde fra til foreldrene deres og/eller politiet. Politiet kan si fra til foreldrene, og de tar kanskje en alvorlig samtale med dem og foreldrene deres. Foreldrene kan måtte erstatte det som er stjålet.

Her har vi skrevet litt om hva som må til for at ungdom skal bli straffet. Loven sier blant annet at du må ha gjort handlingen med forsett for å kunne bli straffet. Det vil si at du må ha gjort lovbruddet med vilje. Ung.no har også skrevet en god side om hva som kommer på rullebladet. 

Vi håper svaret var til hjelp. Det er bare å skrive inn til oss på nytt hvis du lurer på noe mer. Vi har forresten skrevet litt om på spørsmålet ditt, slik at du forblir helt anonym.

Hilsen oss hos Barneombudet

 

Spørsmålsarkiv