17. januar 2019
Dette spørsmålet og svaret er over 1 år gammelt. Lover og regler kan ha endret seg siden da. Spør gjerne på nytt om du er usikker.

Mobilregler

Hei jeg er 13 år snart. Min mor og far er veldig veldig strenge med mobilen min som Snapchat , Instagram. Fordi noen av vennene mine har mobbet og uthengt og utestengt andre jenter på Snapchat. de har og lagt ut bilder som ikke er så bra litt hud bilder.jeg har ikke gjort det men mamma sier hun må sjekke mobilen min fordi jeg har mange gutter og jenter jeg ikke kjenner der og hun sier hun er redd jeg skal legge ut ting som ikke er fint eller bra. alle venneene mine får ha mobilen sin i fred men ikke jeg. Jeg bruker barre mobilen til å snakke med folk som jeg kjenner å ikke kjenner.mamma sier vi skal barr være venn med de som man kjenner fra før og legge ut bilder som er gøye for andre å se. dette er uretferdigt

Hei, og takk for at du skriver til oss!

Du har rett til et privatliv. Dette gjelder også i familien. Det betyr blant annet at foreldrene dine må respektere at de ikke alltid får vite alt du gjør, og du skal få ha hemmeligheter med vennene dine. Det er du som bestemmer hvor mye privat informasjon du vil dele med foreldrene dine.

Samtidig har foreldrene dine ansvaret for deg. Det betyr at hvis de er bekymret for deg, så kan de ha lov til å sjekke telefonen din. Men de må ha en god grunn til å sjekke telefonen din.

Dine foreldre kan ikke sjekke mobilen din bare fordi de har hørt at noen andre har mobbet, uthengt og utestengt andre jenter på Snapchat. Dette gjelder selv om de er bekymret for at du du skal legge ut ting på Snapchat som ikke er bra for deg. For at de skal ha lov til å sjekke mobilen din, må du ha gjort noe som tyder på at at du gjør,eller kommer til å gjøre, noe som ikke er bra for deg på Snapchat.

Uansett hva som har skjedd så anbefaler vi alltid at foreldrene snakker med barna sine før de sjekker mobiletelefonen. Barn har alltid rett til å si sin mening og medvirke i sitt eget liv. Fra barnet/ungdommen er 12 år skal det legges stor vekt på hva vedkommende selv mener.

Vi foreslår at du samarbeider med foreldrene dine om å lage noen regler for hvem du kan være venner med på snap, hva du kan legge ut og hva de skal få følge med på. Her kan du lese noen tips fra politiet om trygghet på nett som alle bør følge. Og her kan du lese mer om privatliv på nett.

Vi har laget noen tips til hvordan du kan snakke med foreldrene dine her: Den vanskelige samtalen

Vi har også skrevet litt mer om retten til privatliv.

Hilsen oss hos Barneombudet

Spørsmålsarkiv