25. mai 2018
Dette spørsmålet og svaret er over 1 år gammelt. Lover og regler kan ha endret seg siden da. Spør gjerne på nytt om du er usikker.

Mine valg

I dag så kom jeg hjem fra skolen og mamma ble sur fordi jeg går med tynne strømper ute selv om det er varmt. Hun sa at ingen går sånt til skolen og det er bare du som gjør det. Jeg ble sur og snakket tilbake til mammaen min og sa at jeg ikke bryr meg hva andre har på og at jeg må velge selv hva jeg vil ha på og da ble hun så sur at hun sa at jeg aldri har lov til å kalle henne mamma lenger. Dette skjer hver jævla dag og jeg dritt lei av det. Hun bestemmer alt jeg må gjøre og jeg får aldri lov til noe selv. Jeg er snart 18 og dette kommer bare til å forsette. Jeg er dritt lei av moren min og at hun alltid skal bestemme. Hva skal jeg gjøre?

Hei,

Takk for at du skriver til oss.

Foreldre har foreldreansvaret for barna sine til barna er 18 år. Det betyr at foreldre kan bestemme over barna. Men foreldrene skal bare gjøre det som er bra for barna sine. Det står i en lov som heter barneloven. Og før foreldrene bestemmer, så skal de høre på hva barna mener. Jo eldre barna blir, jo mer vekt skal foreldre legge på det som barna sier. Det er også en del ting det er naturlig at du bestemmer selv, som for eksempel hva du skal kle på deg.

Les mer om hva du bestemmer hjemme på våre nettsider.

Det beste er om man klarer å snakke sammen på en fin måte. Siden det høres ut som om du og mammaen din ikke alltid får til det, kan det være lurt å prate med en annen voksen du stoler på, og be om tips og råd til hvordan du og mammaen din kan snakke bedre sammen. Vi har også laget noen tips til hvordan snakke med en voksen. Kanskje de kan være nyttige for deg?

Lenke til tips til den vanskelige samtalen med en voksen.

Når du fyller 18 år er det du som bestemmer alt som gjelder deg. Da kan du også velge å flytte. Det betyr ikke at du må klare deg økonomisk helt alene. Dersom du går på videregående skole skal foreldrene dine forsørge deg helt til du er ferdig med videregående. Du kan også ha rett på lån fra lånekassen. Dersom foreldrene dine ikke bor sammen, så skal den som du ikke bor mest hos – betale barnebidrag. Når du fyller 18 år skal barnebidraget betales direkte til deg dersom du går på videregående skole.

Hilsen oss hos Barneombudet

Spørsmålsarkiv