8. juni 2019

Mine penger

Hei. Jeg får ikke lov til å bruke mine konfirmasjonspengee jeg har hos pappa. Har han lov å nekte meg det? Hvordan kan jeg få de? Jeg vil ta lett motorsykkellappen, men har ikke råd hvis jeg ikke får disse pengene. Før har han sagt jeg kan få de bare hvis jeg flytter til han.

Hei, og takk for spørsmålet ditt.

Konfirmasjonspenger du har fått i gave tilhører deg. Når du er over 15 år, skal det mye til for at foreldrene dine kan nekte deg å bruke pengene som du vil. I så fall må fylkesmannen gi dem lov til det. Du kan lese mer om reglene for sparepenger og pengegaver her.

Vi anbefaler deg å ta kontakt med fylkesmannen i fylket du bor. Fylkesmannen kan svare på spørsmål om penger og rettigheter. De kan også noen ganger hjelpe til med å få tilbake penger som foreldre har tatt. Du kan også kontakte Barnas Jurist. De gir gratis rettshjelp til barn og unge under 25 år.

Det er ikke greit at faren din truer deg med at du må flytte til ham for å få pengene dine. Når foreldrene dine ikke bor sammen, skal de ha en avtale om hvor mye du skal være hos hver av dem. Denne avtalen kan endres, men da må begge foreldrene dine være enige om det. Dine meninger skal ha stor betydning for hvor du skal bo. Foreldrene dine skal lytte til hva du har å si, og legge vekt på det. Hvis foreldre ikke klarer å bli enige, eller bare en av de vil endre på avtalen, kan de få hjelp på familievernkontoret.

Vi håper det løser seg!

Hilsen oss hos Barneombudet

Spørsmålsarkiv