11. juni 2019
Dette spørsmålet og svaret er over 1 år gammelt. Lover og regler kan ha endret seg siden da. Spør gjerne på nytt om du er usikker.

Medisiner

Jeg går på Adhd medisiner, og har aldri misbrukt disse på noen som helst måte. Foreldrene mine tar ut medisinene noen ganger siden det er de som betaler for dette inntil jeg får frikort, og de har fått underskrevet skjema på at jeg har gitt dem tillatelse for dette. Pappa nekter å gi meg disse medisinene og vil heller passe på de selv inntil jeg trenger dem, vil ikke fortelle meg hvor disse ligger og sier at han heller vil levere de til fastlegen vår sånn at hun kan gi meg doseringen siden han er bekymret for at jeg skal misbruke de? Er det noe som helst jeg kan gjøre for å faktisk få tilbake medisinene? Har jeg noen rettigheter når det kommer til en slik situasjon med tanken på at jeg har jo gitt dem tillatelse for å hente de?

Hei!

Fra du er 16 år bestemmer du selv over din egen helse. Det betyr at foreldrene dine ikke kan hente medisiner til deg uten at du sier det er greit. Du har også rett til å oppbevare disse medisinene selv. Du trenger heller ikke fortelle foreldrene dine om ting du snakker om med fastlegen, og du kan selv bytte fastlege dersom du ønsker det.

Det eneste unntaket fra dette er at foreldrene dine har rett på informasjon om din helse, når dette er nødvendig for å ta vare på deg. Da skal de ha informasjon selv om du er over 16 år. Det er ikke du, men helsepersonell, som avgjør om denne informasjonen skal gis til foreldrene dine. Dette gjelder selvfølgelig kun til du blir 18 år.

Fordi det er foreldrene dine som må betale for medisinene, og det er nødvendig at du får disse, så vil foreldrene dine få informasjon fra legen om at du fortsatt mottar medisiner. Vi mener at du likevel har rett til å oppbevare medisinene selv.

Vår anbefaling er at du snakker med foreldrene om at du gjerne vil oppbevare medisinene selv, og at dere sammen finner en løsning. Har du forsøkt å forklare dem hvorfor du synes det er best at du selv oppbevarer medisinene? Du kan jo også fortelle foreldrene dine at du ikke kommer til å misbruke medisinene, og at du aldri har gjort det. Hvis du syns dette er litt vanskelig å prate med foreldrene dine om har vi laget noen tips som kanskje kan hjelpe deg. Disse finner du her.

Vi håper at dere sammen kan snakke om dette og finne en god løsning. Skriv gjerne tilbake til oss igjen!

Hilsen oss hos Barneombudet

Spørsmålsarkiv