20. oktober 2017
Dette spørsmålet og svaret er over 2 år gammelt. Lover og regler kan ha endret seg siden da. Spør gjerne på nytt om du er usikker.

Mamma nekter meg å besøke pappa

Hei.
Mine foreldre er skilte, og nå begynner deres dårlige forhold å gå utover brødrene mine, og jeg. Mamma argumenterer for at jeg ikke skal få dra til pappa uten brødrene mine, med at jeg la meg i dobbeltsenga hans i Marokko, med pysj, etter å ha kastet opp pga matforgiftning. Hun mener at han ikke vil forstå at jeg er for gammel for å sove i samme dobbeltseng, selv om det bare var denne ene gangen. Jeg og faren min hadde et musikkprosjekt som vi skulle jobbe sammen på, og jeg hadde sett frem til å besøke han helt alene, uten brødrene mine. Har mamma rett til å forby meg å være med faren, og stemoren min, når de aldri har gjort noe ulovlig, og det eneste argumentet hun har er at jeg sov en halv natt, med pysj, i faren min sin dobbeltseng, fordi jeg ikke hadde noe annet valg? Jeg føler at hun bare bruker det som en unnskyldning, for å holde oss unna faren vår.

Hei!

Når foreldrene dine er skilt, så har du rett til å ha kontakt med begge foreldrene dine. Det skal mye til for at moren din skal kunne nekte deg å ha kontakt med faren din.

Det er foreldrene dine som sammen har ansvaret for at avtalen om samvær fungerer. Det at de ikke klarer å samarbeide skal ikke gå utover dere. De har begge plikt til å tenke på hva som er best for dere.

Det er foreldrene dine som sammen bestemmer hvor ofte og når du skal være hos hver av dem, og de skal de bli enige ut fra hva de mener er best for deg.

Foreldrene dine skal også høre på hva du mener og tenker. Når du er over 12 år skal de legge stor vekt på din mening.

Vi foreslår at du snakker ordentlig med foreldrene dine om hva du ønsker og tenker. Det kan også være lurt å fortelle hva som skjedde hos faren din, og hvorfor det er viktig for deg å være hos han alene.

Det er ganske mange som synes det er vanskelig å ta opp dette med foreldrene sine. Her kan du lese hvordan man kan ta opp vanskelige tema med voksne.

Hvis foreldrene dine ikke klarer å bli enige om en avtale som er bra for deg, så kan dere få hjelp på familievernkontoret. Familievernkontoret kan hjelpe familier med å bli enige.

Skriv gjerne til oss igjen om du ikke fikk svar på det du lurte på, eller har flere spørsmål.

Hilsen oss hos Barneombudet

Spørsmålsarkiv