23. januar 2018
Dette spørsmålet og svaret er over 1 år gammelt. Lover og regler kan ha endret seg siden da. Spør gjerne på nytt om du er usikker.

Mamma

Hello, jeg kommer fra en veldig rar familie med pappa som røyker hasj og mamma som hat gjort det og nå er depressiv. Siden pappa røyker hasj har jeg alltid Vært litt nyskjerig angående det så jeg prøvde det og tok bilde av det å la det inn på telefonen min på snap chat under my eys Only, Mamma tok min telefon og sjekket den uten min godkjenning og truer meg med å si til politiet at pappa og jeg har gjort det (ikke sammen) jeg liker ikke mamma for hun skal altid gjøre ting så vansklig for meg. Hun skal altid vente før 1 min før ved å gi meg en løsning eller penger til noe men da har jo jeg rukket å Gjøre det selv. Så jeg lurer på om det er noe måte jeg kan bli tatt vekk fra min familie for jeg føler hun krenker mitt privat liv og ikke er en god rollemodell for meg!

Hei, og takk for at du har skrevet til oss i Barneombudet.

Det høres ut som det er mye som er vanskelig hjemme hos deg for tiden, og at dere kan trenge litt hjelp. Det å ruse seg er ikke bra, så vi forstår godt hvis moren din blir bekymret for dette. Det er heller ikke bra at faren din ruser seg, og sånn skal det ikke være. Du har rett til å bli tatt vare på av foreldrene dine. Det betyr at foreldrene dine skal passe på deg og gi deg god omsorg. Hvis foreldrene dine har grunn til å tro at du kan komme i situasjoner som er skadelig eller farlig for deg, er det også deres ansvar å gjøre det de kan for at det ikke skal skje.

Når situasjonen hjemme er sånn som du beskriver, er det viktig at dere får hjelp. Vi anbefaler deg å snakke med en voksen du stoler på om hvordan du har det hjemme, sånn at du kan få hjelp til å sortere hva som er problemene og hva du bør gjøre videre. Du kan for eksempel snakke med helsesøster på skolen, en i familien din eller en annen voksen du stoler på. Du kan også ringe Alarmtelefonen for barn og unge på 116 111. Det er helt gratis og du trenger ikke å si hvem du er.

Der barn ikke får god nok omsorg av foreldrene sine, kan barnevernet gi hjelp og støtte til familien. Barnevernet kan hjelpe til så barn får det bedre hjemme. Hvis det er veldig vanskelig hjemme, kan barnevernet også vurdere om det er best for barnet å bo et annet sted. Du kan lese mer om hva barnevernet gjør her.

Hilsen oss hos Barneombudet

Spørsmålsarkiv