18. februar 2019

Lekser

Hei. Jeg går i 9ende klasse, og sliter ekstremt med lekser. Jeg er veldig sliten etter skolen, og det går utover trivselen. Jeg har veldig mye å tenke på og går til psykolog pga dette, lekser er da en veldig stor belastning for meg. Mister livsgnisten av lekser og greier ikke å være med venner. Dette går også utover skolen med tanke på at jeg er så sliten, sliter også med søvn og går på melatonin pga dette. Jeg får anmerkninger når jeg ikke har gjort lekser. Leste her på barneombudet at ikke alle elever bør ha lekser og lurer derfor på om lærere fortsatt kan gi meg anmerning for å ikke gjøre lekser, og om jeg kanskje kunnne ha sluppet lekser uten å få anmerkning? Jeg har ikke tatt dette opp med kontaktlærer i redsel om å ikke bli tatt seriøst pga tidligere erfaringer. Mvh jente 14 år

Hei og takk for at du skriver til oss!

Du har helt rett i at skolen og læreren kan velge å ikke gi lekser. For de skolene som har lekser, kan lærere likevel gi anmerkning dersom leksene ikke blir gjort, ettersom leksene regnes som en del av opplæringen. Anmerkningen skal ikke være en «straff», men en mulighet for læreren å følge deg opp og gi deg veiledning.

Vi tror det kan være lurt for deg å ta en ordentlig prat med kontaktlærer, hvor du forklarer situasjonen din. Skolen har nemlig plikt til å tilrettelegge slik at elevene lærer best mulig. Det betyr at skolen må ta hensyn til at elevene er forskjellige og har forskjellige behov, og at noen lærer godt av lekser, mens andre ikke bør ha lekser.

For at læreren skal kunne gjøre en slik tilrettelegging er det viktig at han/hun får innsikt i din situasjon. Du skriver at har noen erfaringer fra tidligere som gjør at du er redd for å ikke bli tatt seriøst. Kan du prate med foreldrene dine eller helsesykepleier (tidligere helsesøster) på skolen først, slik at de kan støtte deg? Vi har laget noen tips til hvordan man kan gå fram for å snakke med voksne om vanskelige ting her.

Lykke til!

Hilsen oss hos Barneombudet

Spørsmålsarkiv