29. august 2019

Klassebytte

Da jeg begynte i 8. klasse kom jeg i en kjempefin kasse, som jeg og mine bestevenninner kom i, å mange bekjente fra idrett og barneskole. Jeg trivdes skikkelig og fikk over 5 i snitt. Men så en dag etter ca. 1 år inn i ungdomsskolen fikk vi beskjed om at trinnet skulle rullere på klassene. Jeg var utrolig redd for å komme i klasse med noen som hadde vært slem med mine venninner, og selvfølgelig ble jeg puttet i den klassen. Alle mine bestevenninner ble i den gamle, mens jeg kom i ny. Nå er jeg redd for å gå på skolen hver dag, å jeg snakker med rektor, lærere, men de sier at jeg har for dårlige grunner. Jeg føler med redd, ukomfortabel og klein. Heldigvis har jeg 3 andre venninner i klassen, men alle vil bytte. Jeg har tidligere slitt med angst og er redd for å komme inn i en dårlig periode. Rektor sier at jeg må fokusere på skolen, og at de gjorde om på klassene for å få et bedre arbeidsmiljø og ikke fult så stort vennemiljø i klassene. Dette er helt absurd for meg og jeg vil virkelig bytte! Finnes det! noe som helst jeg kan si eller bruke mot rektor, eller noe som lovene sier om denne saken?!På forhånd takk!

Hei og takk for at du kontakter Barneombudet!

Det er leit at du mistrives i ny klasse og  at du er redd for å få tilbake angsten du har hatt tidligere. I utgangspunktet har du rett til å bli hørt for dine meninger, og i følge «opplæringsloven» skal skolen så langt det lar seg gjøre sørge for at eleven har et godt og trygt skolemiljø.

Du har jo allerede snakket med lærer og med rektor, og ikke blitt hørt på hva du mener. Det som er vanskelig i en sak som du beskriver er at skolen alltid må ta hensyn til mange elever og en helhet, og at de derfor ikke alltid kan imøtekomme ønskene til hver enkelt elev. Vi vet ingen ting om bakgrunnen for at skolen velger å rullere elever på ditt trinn og kan derfor ikke mene noe om din sak.

I «opplæringsloven» står det at om elev eller foreldre og skole ikke blir enige i en sak som denne, kan man ta saken opp med fylkesmannen. Du kan jo snakke med foreldrene dine om dette og be dem hjelpe deg å kontakte fylkesmannen.

Siden du er redd for å få tilbake angst har du kanskje vært hos fastlege eller BUP? I så fall kan du ta opp problemet med en av dem, og hvis de er enige kan de kanskje hjelpe deg å snakke med de på skolen om det som er vanskelig.

Hilsen oss hos Barneombudet

 

 

Spørsmålsarkiv