1. oktober 2018

Kastes ut

Hei jeg har veldig ustabile foreldre og lurer på om de har lov til å kaste meg ut før jeg blir 18? jeg kan holde ut å bo hjemme til jeg blir 18, men jeg vet ikke hva jeg ska gjøre hvis jeg blir kastet ut. det har vært nære på noen ganger.

Hei, og takk for at du skriver til oss.

Nei, foreldrene dine kan ikke kaste deg ut før du er 18 år. De er juridisk og økonomisk ansvarlig for deg til du er 18 år. Det betyr at de plikter å forsørge deg og gi deg tak over hodet frem til da.

Det er heller ikke slutt når du fyller 18 år. Foreldre har nemlig forsørgeransvar for barna sine helt til de er ferdige med videregående skole. Om du vil flytte da er det du som bestemmer. At foreldre skal forsørge barna helt til de er ferdig med videregående skole, det står i barneloven §68.

Det er ikke bra at foreldre truer barna sine med å kaste dem ut. Når familier har det vanskelig sammen, så kan en få hjelp. Du kan ta kontakt med Familievernkontoret. Familievernkontoret er et sted familier kan ta kontakt dersom de har det vanskelig sammen. De som jobber der kan mye om å hjelpe familier til å få det bedre. Barn og ungdom kan ta kontakt med familievernkontoret på egenhånd.

Hilsen oss hos Barneombudet

 

Spørsmålsarkiv