1. februar 2019
Dette spørsmålet og svaret er over 1 år gammelt. Lover og regler kan ha endret seg siden da. Spør gjerne på nytt om du er usikker.

Kan pappa bestemme hva jeg skal ha på meg?

Hei, jeg er en jente på 13 år og lurte på om pappa kan bestemme hva jeg skal ha på meg. Han er veldig streng i det med at jeg må ha på meg gensere eller jakker som går over rumpa, når jeg skal ut eller til skolen. Dette er ganske irriterende siden jeg ikke får gått med klær jeg egentlig vil ha på. Håper der svarer.

Hei!

Vi forstår godt at du har lyst til å velge selv hva du skal ha på deg. Når du er 13 år, er dette noe du stort sett bør få bestemme selv. Det står i barneloven § 31 og 33 at foreldrene dine skal lytte til dine meninger og gi deg gradvis større selvråderett jo eldre og mer moden du blir.

Foreldrene dine har likevel rett og plikt til å ta avgjørelser for deg frem til du er 18 år. Det er fordi de har ansvaret for deg.

Hvis foreldrene dine skal bestemme hvilke klær du får ha på deg eller ikke, må de ha en god grunn til det. Det kan for eksempel være helse (at du må ha varme nok klær om vinteren), hygiene (at klærne dine ikke er skitne) eller regler om hvordan man kler seg i ulike situasjoner (man går ikke i badetøy på skolen).

En sak er hvem som kan bestemme hva. Noe annet er hva du kan gjøre hvis faren din nekter deg å gå med bestemte klær, og hva han kan gjøre hvis du går med klærne likevel. Dette er til syvende og sist noe dere må finne ut av sammen. Vi tror derfor det er lurt at du snakker med faren din om dette og spør hvorfor han ikke lar deg gå med det du vil. Kanskje dere da kan bli enige om en løsning som dere begge er fornøyd med.

På våre nettsider kan du lese mer om hva du kan bestemme hjemme, og hva foreldrene dine bestemmer.

Hilsen oss hos Barneombudet

Spørsmålsarkiv