26. juni 2019

Kan jeg flytte hjemmefra når jeg er 17, og få økonomisk hjelp?

Hei jeg er en jente på 17 år som akkurat er ferdig med 1vgs. Foreldrene mine har hatt konflikter og krangler så lenge jeg kan huske. De har flere ganger truet hverandre om flytte ut, men hver gang de har prøvd på reise har de omsider skværet opp. De siste 2 årene fra jeg fylte 15 år har de begynt å legge skylden på meg. De har sagt at det er jeg som hele tiden har vært hovedproblemet i alle kranglene. Jeg har snakket med andre voksene som har vært vitne til kranglene de har hatt, og fått sympati og medfølelse for meg. Jeg har også kontaktet helsesøster, psykriatisk sykepleier og barnevernet for råd og hjelp. Hver gang blir jeg anbefalt et familiesenter som kan hjelpe oss med konfliktene. Jeg foreslo dette for foreldrene mine og begge to var helt uinteresserte i å være med på denne ordningen. Grunnen til at jeg spør om dette i dag er fordi jeg kjenner jeg psykisk og fysisk begynner å bli sliten av alle kranglene. Hver gang jeg sier at jeg er lei, for jeg halvfrekke svar, «Det er bare å flytte ut», «Ring barnevernet så kan du bli omplassert hos en bedre familie om du tror det hjelper». Men det er jo også gode dager innimellom hvor jeg føler at de er glad i meg og hvor jeg får sympati hvis noe er galt. Det er de stundene som får meg igjennom dagene som går. Om jeg ikke har nevnt det før så må jeg få sagt at jeg er enebarn. Dette sier de også er mye av grunnen til at jeg er et problem. De sier at det er deres feil at jeg har blitt sånn. Bortskjemt osv. Etter hver gang jeg har blitt fortalt hva som er galt med meg, har jeg begynt å tenke på om det faktisk kanskje er meg det er noe galt med? At det er jeg som er årsaken til alle problemene. Jeg kan si at jeg ikke alltid er er vidunder barn som gjør alt rett, jeg gjør også mye feil. Så ut ifra dette føler jeg kanskje jeg hadde gjort det lettere om jeg bare flyttet ut, at de slapp å tenke så mye på meg. Kanskje det hadde vært de beste for de? Det sliter i hvert fall veldig på meg å se de krangle hele tiden, og jeg tror de føler på det de også. Så hva skal jeg gjøre? Jeg har for tiden en deltidsjobb i pappa sitt firma hvor jeg jobber en dag i uken, men det dekker langt ifra de utgiftene jeg får om jeg omsider flytter ut. Barnevernet kunne ikke hjelpe meg, og de begrunnet svaret om jeg var for gammel til at det var deres ansvar. Så hva skal jeg gjøre?

Hei,

Vi forstår at du synes det er tungt å bo hjemme når foreldrene dine krangler og du stadig kommer i konflikt med dem.

Det er en del ungdommer som har et problematisk forhold til foreldrene sine. Noen ganger går det over, andre ganger kan det vare over lang tid. Vi forstår at det kan være vanskelig å vite når nok er nok.

Uansett har foreldrene dine ansvar for deg fram til du er 18. I tillegg har de plikt til å forsørge deg økonomisk fram til du er ferdig med videregående skole. Skal du flytte før du er ferdig med videregående, så må foreldrene dine være enige i det. De må hjelpe deg med penger til mat, husleie og andre ting du trenger i hverdagen din. Les mer her om å flytte for deg selv.

I noen tilfeller kan ungdom som går på videregående søke om stipend hos lånekassen. Du kan ta kontakt med Lånekassen for mer informasjon om dette.

Du kan også finne mer informasjon om å flytte for seg selv på nettsidene til ung.no.

Det er viktig at du fortsetter å snakke med foreldrene dine om hvordan du har det selv om det kan føre til flere ubehagelige diskusjoner. Vi har laget en side som heter Den vanskelige samtalen med en voksen. Håper du finner noen gode tips på hvordan du kan håndtere dette.

Lykke til!

Hilsen oss hos Barneombudet

Spørsmålsarkiv