18. oktober 2019

Kan jeg bestemme hvor jeg bor?

Hei! Jeg har det ikke så bra hjemme hos mamma. Pappa og mamma deler foreldreansvaret over meg. De to snakker aldri sammen og har ikke en god tone, og jeg er ofte kommunikasjonsmiddel. Jeg vil flytte til pappa så jeg bor der 100%, og drar til mamma noen ganger i blandt om jeg har det bedre der i fremtiden. Men mamma vil ikke la dette skje. Hva kan jeg gjøre? Pappa har ikke råd til rettsak, så det er ikke mulig tror jeg

Hei og takk for spørsmålet ditt!

Det er ikke sikkert du kan bestemme hvor du skal bo, men du har rett til å si din mening. Foreldrene dine skal lytte til deg og ta hensyn til hva du ønsker. Loven sier at de skal legge stor vekt på meningen din når du er over 12 år.

Foreldrene dine kan lage en ny samværsavtale, sånn at du kan bo mer hos faren din. Hvis de ikke blir enige, eller trenger hjelp til å lage avtalen, kan de få hjelp av familievernkontoret. Du kan også være med dit, og få din egen time hvis foreldrene dine synes det er greit. Familievernkontoret kan hjelpe foreldrene dine med å samarbeide bedre, og passe på at de hører på hva du ønsker og trenger.

Vårt råd er at du snakker med moren og faren din om dette. Det er viktig at de vet hvordan du har det. Hvis du synes det er vanskelig å snakke med dem kan du få hjelp av en voksen. Vi har også laget en side med råd til hvordan du kan ha en vanskelig samtale med en voksen. 

Vi håper det ordner seg og at dere finner en god løsning!

Hilsen oss hos Barneombudet

 

Spørsmålsarkiv