11. september 2017
Dette spørsmålet og svaret er over 2 år gammelt. Lover og regler kan ha endret seg siden da. Spør gjerne på nytt om du er usikker.

Kan far tvinge meg?

Hei.
Jeg har lyst til å vite om far egentlig har lov til å tvinge meg til å være hos han? Jeg har skilte foreldre. Jeg har litt lyst til å vite om han kan å om han har rett i å tvinge meg til å være hos han i en helg? Jeg har ikke lyst pga jeg ville ha min kjereste med oppover til han men det var ikke aktuelt (det er en grunn mn trenger ikke å si detaljer). Så jeg ville heller være hos henne i helgen, er det rett å tvinge meg i å være hos han da? Å har han (og mor) egentlig til å tvinge meg uansett??

Hei,

Takk for at du skriver til oss.

Det er foreldrene dine som har ansvaret for å lage en samværsavtale som fungerer for deg. Dersom du ikke har en samværsordning som fungerer for deg, må du ta det opp med foreldrene dine. Foreldre skal lytte til barna sine, og de skal gjøre det som er best for barna. Det betyr ikke at du ikke skal ha samvær med din far, men at dere kan justere  samværsordningen, slik at den passer bedre til den hverdagen du har ettersom du blir eldre.

Hvis avtalen om hvor ofte du og faren din skal ha samvær skal endres, må begge foreldrene dine være enige i dette. Foreldrene dine skal høre hva du tenker og mener om spørsmålet. Det er nettopp fordi de har ansvaret for at avtalen fungerer for deg.

Barneombudet har en nettside om å endre samvær. Kan hende er denne nyttig for deg.

Lenke til endre samvær eller flytte

Vi anbefaler deg å snakke med foreldrene dine om dette. Forsøk å forklare hva det er som gjør at du ikke alltid har lyst til å være hos faren din i helgen.

Det er ganske mange som synes det er vanskelig å ta opp dette med foreldrene sine. På nettsidene har vi skrevet om hvordan man kan ta opp vanskelige tema med voksne. På den måten kan du forberede deg til samtalen:

Lenke til side om hvordan snakke med en voksen om noe vanskelig

Dersom dere trenger hjelp til å prate sammen kan foreldrene dine kontakte familievernkontoret der du bor. De kan gi råd og hjelpe dere med å lage en samværsavtale som er god både for deg og din far.

Her kan du lese mer om det: Familievernkontoret

Hilsen oss hos Barneombudet

Spørsmålsarkiv