18. august 2017
Dette spørsmålet og svaret er over 2 år gammelt. Lover og regler kan ha endret seg siden da. Spør gjerne på nytt om du er usikker.

Kan de tvinge meg?

Hei, jeg er en 13 år gammel jente. Blir 14 år. Jeg har gått på fotball i 4 år nå. Men jeg har mistet interessen for fotball og jeg merket at på skolen klarer jeg ikke konsentrere meg lenger fordi jeg får tanken av og stresse med og dra på trening. Jeg har snakket med de om dette, og har sagt at jeg vil begynne på trenings studio pga der kan jeg velge hvilken tid og dag jeg vil dra på. Men da sier de at jeg MÅ begynne på en slags hobby/ teamsport. Får ikke lov og begynne på treningsstudio. Og jeg sier til de at team trening ødelegger skoledagen og jeg presenterer dårligere på skolen. Og når jeg sier at jeg virkelig ikke vil begynne på noe team/hobby sport så sier de at de skal bytte telefonen min tilbake og at jeg ikke engang får ukepenger. De kommer med frekke kommentarer at jeg ikke gjør noe, og at "det er forsket på at man presenterer bedre på skolen når man går på lagspill" men det føler virkelig ikke jeg. Kan de virkelig tvinge meg til og gå på noe teamsport? Syntes det er dårlig gjort av de når det er like bra og gå på trenings studio. ):

Hei!

Vi antar at det er foreldrene dine som ønsker at du skal fortsette med fotball. De ønsker nok at du skal være aktiv og drive med noe fysisk i fritiden din.

Uansett er det vanlig at man får bestemme selv hvilke aktiviteter man vil drive med. I barnekonvensjonen står det at du har rett til å bli hørt i saker som gjelder deg. Det vil si at foreldrene dine kan oppfordre deg til å fortsette med fotball, men de bør ikke tvinge deg. Jo eldre du blir, jo mer skal du få bestemme selv. Du er nå snart 14 år, og de bør ha god grunn til å nekte deg å slutte.

Samtidig skal foreldrene dine skal passe på at du er frisk og har det bra. Det er viktig at du er i fysisk aktivitet for helsa di. Det hjelper også på humøret. Det er derfor fint at du ønsker å fortsette å være aktiv. Det er likevel sånn at mange treningssenter har 16-års aldersgrense. Det kan derfor være lurt å skaffe deg litt informasjon om alternative aktiviteter, priser og eventuelle aldersgrenser, og snakke med foreldrene dine om dette.

Det er viktig at dere diskuterer dette ordentlig, så dere kan komme fram til en god løsning dere er enige om. Kanskje dere for eksempel kan bli enige om hvor lenge du skal fortsette å prøve før du kan få slutte, eller at du kan ta prøvetimer på et annet tilbud du ønsker å gå på?

Hvis du synes det er vanskelig å snakke med de foreldrene dine om dette, kan du få noen tips til den vanskelig samtalen med en voksen her: Lenke til side om den vanskelige samtalen med voksne

Lykke til!

Hilsen oss i Barneombudet

Spørsmålsarkiv