6. november 2019

Julaften

Hei, eg har foreldre som aldreg har vert samen. Pappa har sammboer og eg feirte jul med hennar familie ein gang den julen blei heilt øydelagd for meg. Og nå prøver hun med jul med hennar familie igjen. Og kvifor må eg og pappa bære der når hu aldreg er med når med er med min og pappa sin familie. Farmora mi døyde tidleg i år og eg kunne godt tenkt meg og feirt jul med farfar. Og eg føler dette blir nesten min siste mulighet til og feire jul med pappa sin familie som « barn». Kva ska eg gjere. Eg tenkte og bare dra til tanta mi eller noko og feire jul der sjølv om pappa ikkje er der. Men eg veit ikkje kva eg har lov til. Er det nokre lover for kva rett eg har i dette elle?

Hei! Så fint at du skriver til oss.

Når du er 15 år skal det legges stor vekt på det du selv mener. Dette betyr ikke at du selv kan bestemme hvor du skal feire jul, men det betyr at foreldrene dine skal legge stor vekt på din mening.

Selv om faren din har fått ny kjæreste, er det viktig at dette ikke går ut over tiden du har med ham. Derfor er det lurt å snakke med han om dette. Fortell ham at det er viktig for deg å feire jul med han og familien. På siden vår har vi skrevet noen råd og tips til hvordan du kan forberede deg på en vanskelig samtale.

Lenke til hvordan snakke om vanskelige ting

Hvis du synes det er vanskelig å snakke med faren din om dette, kan du snakke med en annen voksne du stoler på. Kanskje tante eller onkel kan hjelpe deg å snakke med pappa? Du kan også prate med helsesykepleier (helsesøster) på skolen eller en annen voksen på skolen som du stoler på.

Du kan også ringe gratis til Kors på halsen – telefonen 800 333 21.

Hvis faren din ikke forstår deg, kan du og faren din også få hjelp av noe som heter familievernkontoret. Det er gratis, og de som jobber der er flinke til å hjelpe foreldre og barn med å snakke sammen.

Lenke til side om familievernkontor

Lykke til! Vi håper det ordner seg.

Hilsen oss hos Barneombudet

Spørsmålsarkiv