20. mars 2018
Dette spørsmålet og svaret er over 1 år gammelt. Lover og regler kan ha endret seg siden da. Spør gjerne på nytt om du er usikker.

Jeg vil bytte familie

Hei jeg er en gutt som har det veldig hardt jeg er adoptert! mamma pappa er muslimer men jeg vil ikke og vis jeg sier at jeg ikke vil så vil de nokk bli utrolig sinte. Pappa blir sur på alt det jeg gjør jeg føler sonn at alle hater meg. Og siden mamma pappa og søstra mi er muslimer får ikke jeg lov til å ha kjæreste. Jeg har kjærste og jeg må sjule det hvordan kan jeg bytte familie. Det er flere grunner til jeg vil bytte familie men det kan jeg ikke si!

Hei,

Vi forstår at dette er vanskelig for deg og at du ikke vil skrive om alt du opplever. Vi skal forsøke å svare likevel.

Barn har rett til både privatliv og religionsfrihet. Foreldrene dine skal veilede deg, og bestemmer i mange spørsmål til du er 18 år. Det å ha kjæreste er noe foreldrene kan bestemme med ord, men hva du gjør når du er ute kan de ikke kontrollere. Derfor er det aller beste om dere kan bli enige om noen regler.

Når du har fylt 15 år har du full frihet i alle religiøse spørsmål. Før du fyller 15 så har foreldrene dine rett til å veilede deg og bestemme hvilken religion du skal lære om. De kan likevel ikke tvinge deg til å tro på noe du ikke ønsker. Vi skjønner at dette kan være vanskelig i praksis fordi foreldrene dine ikke aksepterer at du velger noe annet enn dem. Men når du er 15 har de ikke lov til å tvinge deg med i moskeen for eksempel.

Les mer om rett til egen tro

Du skriver også at det er andre grunner til at du ikke vil bo hjemme. Barnevernet hjelper barn som ikke har det bra hjemme. Du kan kontakte barnevernet der du bor, eller du kan ringe Alarmtelefonen 116 111 og snakke med en voksen for å få råd og hjelp om hva du skal gjøre videre.

Ofte er det også lurt å snakke med en voksen du stoler på om det du opplever. Det kan være en slektning, en lærer eller helsesøster på skolen.

Lykke til, vi håper det ordner seg for deg!

Hilsen oss hos Barneombudet

Spørsmålsarkiv