12. februar 2019

Jeg vil bo mer hos mamma for det er best for meg

Jeg ville bodd mer hos mamma det mener helsesøster også det ville vært best for meg

Hei, og takk for at du skriver til oss!

Foreldre som ikke bor sammen har en avtale om hvor mye barna skal bo hos hver. Det er ingenting i veien for å endre denne avtalen.

Det du mener skal ha stor betydning for hvor du skal bo. Foreldrene dine skal lytte til hva du har å si, og legge vekt på det. Hvor stor vekt foreldrene i virkeligheten legger på det barnet sier er ulikt.

Det du må gjøre er å fortelle foreldrene dine hva du mener. Det kan være vanskelig, derfor er det viktig å forberede seg godt. Vi har laget noen tips til hva du burde tenke på for å få til en god samtale.

Planlegg tid og sted, og hvordan du vil legge frem dine synspunkter på en god måte, sånn at foreldrene dine forstår. Det kan være lurt om du først snakker med dem hver for seg. Hvis det er veldig vanskelig å snakke med dem, kan du be om å få med en voksen du stoler på, det kan være helsesøster som du selv nevner.

Voksne for barn har en hjemmeside der du kan finne informasjon, for eksempel heftet «Kjære mamma og pappa», om hva barn sier om det å ha foreldre som ikke bor sammen. Der finner du kanskje noe du kan se på sammen med foreldrene dine, for å forklare hvordan du har det.

Barn har sammen med Barneombudet laget en egen ønskeliste for barn og samlivsbrudd.

Kanskje løser dette seg ganske fort, kanskje må dere bruke litt lengre tid. Husk at du kanskje ikke kan få det helt sånn som du vil, men at det i alle fall blir noen endringer.

Så er det sånn at ikke alle foreldre lar seg påvirke av hva barna mener. Det kan være at de mener dette ikke vil være det beste for deg, eller at de ikke klarer å få en annen løsning til å fungere. Det kan også være økonomi som gjør dette vanskelig. Da er det viktig at dere klarer å holde fokus på hva som er viktig for deg, og at de fleste praktiske ting faktisk kan løses dersom man virkelig ønsker det.

Hvis du vil kan du vise foreldrene dine det vi har skrevet til deg. Lykke til!

Hilsen oss hos Barneombudet

Spørsmålsarkiv