1. mai 2018
Dette spørsmålet og svaret er over 1 år gammelt. Lover og regler kan ha endret seg siden da. Spør gjerne på nytt om du er usikker.

Jeg ønsker å flytte

Hei.
Jeg er en jente på 15 år som fyller 16 i august. Jeg bor hjemme med familien min (mamma, pappa og to søstre).
Foreldrene mine er ikke skilt, noe som selvfølgelig er bra. Det som er problemet er at jeg ikke føler meg trygg hjemme. Jeg krangler ofte med mamma, og får ofte sagt ting som kan komme ut feil, noe som gjør mamma både lei seg og sinna. Jeg klarer som oftest ikke å styre hva som kommer ut av munnen min, og det høres ofte ut som om jeg er veldig sint. Dette går utover trivselen hjemme, og derfor har foreldrene mine veldig lett for å bli sinte på meg. Siden dette har pågått en god stund føler jeg at uansett hva jeg sier og gjør, så er det bare feil. Jeg prøver å holde meg mest mulig på besøk hos andre, og hvis jeg er hjemme sitter jeg bare på soverommet i redsel. Jeg sliter selv med depresjon og spising, og har gjort dette i to år nå.
Jeg er lei meg hele tiden, og nå har det nådd til det punktet at jeg bare ikke klarer mer. Jeg går til BUP, men klarer aldri å være ærlig. Har også vært i kontakt med helsesøster.
Det eneste jeg tenker på er at jeg vil komme meg litt vekk. For meg ville det så absolutt vært best å bare flytte fra familien min, selv om jeg er glad i dem. Jeg orker ikke å være redd for å komme hjem lenger, jeg vil så gjerne bare trives.
Hva skal jeg gjøre?

Hei, og takk for at du skriver til oss.

Vi forstår at du har det vanskelig. Det er vondt å krangle så mye at du ikke lenger føler deg trygg hjemme.

Det er viktig at du tar dette opp med foreldrene dine, selv om det er vanskelig. Det er ikke sikker at de vet eller skjønner hvordan du har det. Forsøk å ta det opp med dem i en situasjon hvor dere ikke krangler. Da blir samtalen som oftest mye bedre. Vi hos Barneombudet har laget en side med gode råd på hvordan du går fram når du skal ta en vanskelig samtale med voksne. Du kan lese dem her.

Det kan hende at dere trenger hjelp fra noen utenfor. Du skriver at du har vært hos helsesøster. Har du tatt opp med henne hvordan du har det hjemme? Og at du ønsker deg litt vekk fra familien din? Veldig ofte har de mye erfaring på hvordan man kan løse slike konflikter. Hun kan kanskje også hjelpe deg videre.

Du og foreldrene dine kan også få hjelp fra familievernkontoret. Familievernkontorene er flinke på å veilede og gi god samtalehjelp. Du kan lese mer om dem her. Her finner du også informasjon om hvordan du kan kontakte dem.

Du kan også kontakte barnevernet der du bor. Barnevernet skal hjelpe barn som ikke har det bra. Men først må de alltid prøve å hjelpe familien hjemme. Da kan det være at situasjonen endrer seg til det bedre og at det ikke lenger er nødvendig at et barn bytter familie. Av og til kan det hende at hjelpetiltakene til barnevernet ikke fungerer, da må barnevernet vurdere om det beste er om barnet bor i et fosterhjem for en kortere eller lengre periode. Hvordan du kan kontakte barnevernet kan du lese her.

Du kan også ringe til alarmtelefonen for barn og ungdom. De som jobber hos alarmtelefonen er vant til å snakke med barn. De lytter til deg og kan hjelpe deg videre. Informasjon om alarmtelefonen finner du her.

Vi håper at det ordner seg for deg. Ta kontakt igjen hvis du har behov for det eller om det er noe mer du lurer på.

Hilsen oss hos Barneombudet

 

 

Spørsmålsarkiv