11. september 2018

Jeg har en venn som sliter med selvmordstanker

Hei, Jeg er en jente som har en venn/bekjent (gutt, 16) som sliter med selvmordstanker. I fjor sommer, døde moren hans, og derfor tror jeg er mye er knyttet til det. Vi gikk i klasse sammen før, men kjente hverandre ikke så godt- noe som er grunnen til at jeg syntes at det var rart at han begynte å åpne seg om masse problemer i begynnelsen. Han begynte å sende meldinger dette året, en god del måneder etter morens død, ofte når han følte seg verdiløs. I starten, skrev han om hvordan han var "depressed", mye grunnet morens død. Jeg ga han derfor råd, selvom jeg aldri har vært oppi en slik situasjon, og aner ikke hva jeg skal gjøre, om å ta kontakt med folk som kan hjelpe ham, eller faren for eksempel. Han sa derimot at faren ikke var til stor hjelp ettersom at han ikke lyttet til det han sa, og sa at han heller får finne ut av det. Noen dager senere, sa han at han hadde prøvd å kutte seg selv fordi han ikke har hatt det bra. Nok en gang, har jeg prøvd å gi han hjelp ved å si at han kan kontakte litt forskjellige organisasjoner, eller prøvd å få han til å tenke på det positive i livet hans. (jeg har også bare sittet der å lyttet og prøvd å støtte ham) Ila tiden han har snakket med meg, har han også sendt slike meldinger til flere av mine venninner, som også sliter med å hjelpe ham ettersom de heller ikke har gått gjennom dette før. På søndag sendte han en melding til en venninne og sa at han forsøkt å ta selvmord, og det var tredje gangen. Han har søkt mye støtte fra meg, men helt ærlig så har det startet å rakne ned på meg, jeg føler at hvis noe skjer kan det være min feil siden jeg ikke klarer å trøste han/gi han råd lenger. Har du noe tips til hva jeg kan gjøre?

Hei, og takk for at du skriver til oss!

Det er veldig fint at dere har forsøkt å hjelpe vennen deres. Det virker som dere har gitt både støtte og gode råd. Nå er det viktig at vennen deres får hjelp av noen andre.

Vi tror det er viktig at vennen deres får hjelp og støtte av noen som jobber med de tingene han sliter med. Kan overtale ham til å gå til helsesøster eller helsestasjonen for ungdom? Kanskje du kan tilby deg å gå sammen med ham? Dersom det ikke går må dere som kjenner til dette si ifra. Dere kan gå å snakke med helsesøster å be om råd anonymt først, men vi tror dette er så alvorlig at dere bør fortelle om hvem det er sånn at han kan få hjelp.

En annen mulighet er å prøve å få ham til å kontakte Kirkens SOS. De svarer både på telefon og chat, og har mye erfaring med å snakke med mennesker med selvmordstanker.

Vi håper vennen deres får hjelp. Skriv gjerne til oss igjen dersom dere trenger flere råd.

Hilsen oss hos Barneombudet

Spørsmålsarkiv