3. oktober 2017
Dette spørsmålet og svaret er over 1 år gammelt. Lover og regler kan ha endret seg siden da. Spør gjerne på nytt om du er usikker.

Ikke egnet forelder

Hei! Har veldig vanskelig med å forstå hvordan jeg skal løse et problemet hjemme. Min mor har det vanskelig psykisk og har den siste tiden forandret seg veldig. Hun har ansvar for lillebroren min og bor i samme leilighet som min far. Hun har den siste tiden blitt veldig voldelig. Hun har slått faren min flere ganger, og i sommer gikk det over på min bror. Det har vært to tilfeller med min bror som ikke har vært store fysisk, men av typen lugging og dytting. Poenget er at jeg begynner å bli bekymret og har derfor begynt å filme og ta lydopptak når jeg hører at hun begynner å krangle og lage bråk. Hun har kontakter politiet før og anklaget min far for voldelige handlinger og skriker mye i leiligheten. Så det hørtes ut som at det er hun som er ett offer, men egentlig er det alle andre rundt henne i huset som er et offer av hennes galskap. Jeg bor ikke hjemme lengre, men er veldig bekymret for min far og min bror. Hvis jeg ringer politiet er jeg redd for at de tar inn pappa med tanke på at de tror på alt tullet mamma sier og at lillebroren min ender opp på barnevern. Det ønsker jeg ikke, men samtidig vil jeg at noe skal skje. Broren min er 12 år i år og har vel rett til å velge hvem han vil bo med? Som du kanskje forstår så vet jeg ikke hva jeg skal gjøre for at dette skal ende godt for min far og bror. Vil gjerne at min mor blir lagt inn og får hjelp av noen, men forstår ikke hvordan jeg skal klare dette.

Hei,

Så bra at du tar kontakt med oss. Du beskriver en veldig vanskelig situasjon. Vi forstår godt at du er bekymret for både lillebroren, faren òg moren din. Du skriver at du ikke forstår hvordan du kan løse disse problemene på en måte som gjør at alle får den hjelpen de trenger. Det er veldig fint at du bryr deg, og spør oss om hvordan du skal klare alt dette.

Du skriver at du synes det er vanskelig å ta kontakt med barnevernet eller politi, og at du er bekymret for at det ikke ender godt for broren og faren din. Du er særlig bekymret for lillebroren din, og ønsker ikke at han skal havne hos barnevernet, samtidig at du vil at det skal skje noe.

Det er alltid en mulighet å ta kontakt med barnevernet anonymt og forklare dem situasjonen, slik at de eventuelt kan gi deg noen råd. Du finner kontaktinformasjon til barneverntjenestene på denne siden.

Det finnes likevel også andre muligheter for å få hjelp. Du kan ta kontakt med familievernkontoret som gratis bistår familier i kriser. Her kan de hjelpe alle i familien, slik at alle kan få det bedre.

Familievernkontoret kan også hjelpe dere videre om broren din ønsker å bo hos faren deres. Broren din kan velge å flytte til faren din, men da må foreldrene dine bli enige om dette. Familievernkontoret kan hjelpe dere videre med dette.

Familievernet kan også hjelpe slik at moren din får den hjelpen hun trenger.

Her kan du finne nærmeste Familievernkontoret. Du kan sende en e-post til eller ringe ditt lokale kontor.

Du kan også ringe gratis til Alarmtelefonen for barn og unge på 116 111. Da får du snakke med en voksen som kan gi flere råd, og hjelpe deg videre.

Vi ønsker deg lykke til.

Hilsen oss hos Barneombudet

 

 

Spørsmålsarkiv