14. juni 2019

Hvem bestemmer? Vegetarianer/Veganer

Spørsmål fra 2015:
«Heii…. 🙂
Jeg er en 00’er jente fra Norge.
Jeg driver aktivt med idrett (friidrett og kickboxing).
Jeg er sånn halvveis vegetarianer. Med halvveis mener jeg at jeg spiser kjøtt av og til (1-2 dager i uken + fisk og egg).
Jeg ønsker virkelig å bli fult vegetarianer (verken spise kjøtt, fisk, egg(kylling) osv..).
Men da kommer jeg til mitt problem/dilemma……
Jeg får ikke lov til å bli fult vegetarianer av foreldrene mine (mest mamma, pappa har ingen direkte mening om det, men sier bare at han støtter mamma).
Hun mener at jeg kommer til å bli underernært, få for lite proteiner, jern osv…. Jeg har fortalt henne at jeg kan begynne å spise mer bønner, spirer og andre matvarer som tilsvarer kjøtt, fisk, egg osv.. sine næringsstoffer. Dette synes ikke mamma noe av, siden hun ikke gidder å kjøpe inne matvarene eller lage "spesial-måltider"(som hun kaller det) til meg. Jeg har sakt til henne at jeg kan kjøpe og lage matvarene selv, men hun vil ikke høre. Det eneste hun sier etter der er "Det er vi/jeg som er foreldrene dine og vi bestemmer hva du skal spise".
(Obs: Det er ikke pga. økonomi hun ikke vil kjøpe/lage spesial-måltider).
Så spørsmålet mitt er "Kan foreldre bestemme om barn/barna (iallfall barn som er 15 år og/eller eldre) skal være vegetarianere eller ikke. Og i den sammenheng om de kan bestemme det, når barnet/barna selv virkelig ønsker å være vegetarianere"?
"Og hvis foreldrene kan bestemme om barn/barna skal være vegetarianere eller ikke. Når kan barn/barna selv bestemme om de vil være vegetarianere eller ikke?"
"Jeg lurer også på hvordan jeg kan få foreldrene mine mer positive når det gjelder å være vegetarianer og fordelene det er å være vegetarianer osv…"»

Dere svarte med at ingen bestemmer hva du kan spise. Og lurte om dette ennå er riktig i tilleg til noe annet.

Jeg er en jente på 15 snart 16 år, jeg er vegetarianer men er 100% sikker på at jeg vil bli veganer, og det nå. Men Mamma og Pappa sier de kutter Internett, Spotify (musikk er veldig viktig for meg) og andre ting som jeg har nær. Jeg ber dere om råd, og om hvem som bestemmer. Jeg er fortvilt fordi jeg vil ikke miste alle disse tingene, og i tilleg sier de at de skal ta pengene mine. Har de lov å straffe meg dersom jeg nekter å spise?

Hei og takk for spørsmålet ditt!

Det stemmer fortsatt at du bestemmer selv hva du vil spise. Foreldrene dine kan ikke tvinge deg til å spise kjøtt. Vi synes også det høres litt strengt ut å straffe deg på den måten.

Samtidig har foreldrene dine ansvaret for deg, og skal passe på at du spiser riktig. Hvis de blir bekymret for at du ikke får i deg maten du trenger, kan de for eksempel lage regler om det.

Vi tror det er lurt at du snakker skikkelig med foreldrene dine om dette, og forklarer dem at det er viktig for deg. Vet du hva som er grunnen til at de ikke vil at du skal være veganer? Kanskje de er bekymret for kostholdet ditt, eller ikke vet hva slags mat de skal lage. Da kan dere kanskje finne ut av det sammen.

En annen ide kan være å snakke med fastlegen eller helsesykepleier på skolen. De kan hjelpe deg å finne ut hva du må passe på å spise, og kanskje også betrygge foreldrene dine om at da er det greit?

Det finnes også god informasjon om dette på internett som du kan vise til foreldrene dine, for eksempel på helsenorge.no og ung.no. Det er mange andre som lurer på det samme som deg, og på ung.no kan du se forskjellige svar og råd som blir gitt.

Vi håper dette hjelper deg litt på vei!

Hilsen oss hos Barneombudet

Spørsmålsarkiv