26. april 2019

Husarrest og lignende

Hei! Jeg har fått husarrest og blitt fratatt mobil, pc, tv og lignende. Jeg fikk husarrest fordi jeg ikke gikk og la meg når jeg fikk beskjed om det. Nå får jeg ikke være ute av huset og jeg får heller ikke bevege meg rundt i huset, jeg må sitte på rommet mitt en hel uke. Dessuten får jeg ikke lov å spise middag sammen med familien min men jeg får brødskiver på rommet. Så jeg lurte på er dette lov? Kan jeg få en så streng straff uten at jeg har gjort noe spesielt? Jente 13 år.

Hei, og takk for spørsmålet ditt.

I barneloven står det at foreldre skal gi barna sine omsorg og omtanke. Det betyr blant annet at barnet skal få utvikle seg og være sammen med andre barn. Men foreldre har også ansvar for å gi barna rammer og en reaksjon dersom de bryter regler. Den reaksjonen foreldrene gir, må stå i forhold til det som er gjort. Det betyr at man ikke kan få en streng reaksjon dersom man har gjort noe som ikke er så farlig. Du kan snakke med foreldrene dine om det.

Det står i barneloven at foreldre ikke skal gjøre noe mot barna sine som kan skade barnet psykisk. Det kan f.eks. være å skremme, isolere, true og krenke barnet uten å bruke fysisk makt. Derfor mener vi at f.eks. husarrest hvor barn sperres inne i huset for en lengre periode ikke er greit.

Vi har skrevet litt mer om god omsorg og husarrest her.

Hilsen oss i Barneombudet

Spørsmålsarkiv