7. januar 2020

Hjemmesituasjon og psykisk helse

Hei! Jeg er en jente på 16 år. Jeg trives ikke hjemme og lurer på om det er mulig å kunne flytte til noen andre? Jeg har en mor som en psykisk syk og en søster som er 2 år eldre.
Jeg har også en far som ikke er tilstede
Grunnen til at jeg ikke trives hjemme er fordi søsteren min og mamma krangler veldig ofte og noen ganger bruker de vold mot hverandre. Søsteren min har også mange andre problemer blant annet alkoholmisbruk og noe narkotikamisbruk.
Moren min har også dårlig råd som påvirker både meg og søsteren min
Sånn som situasjonen er hjemme nå påvirker det meg veldig, det skaper dårlig stemning hjemme og jeg sliter med selvmordstanker
Vi har kontakt med barnevernet men jeg føler ikke at de som jobber i barnevernet der jeg bor forstår meg og mine behov, samtidig som jeg sliter med å fortelle de alt ifh til hvordan jeg har det med meg selv og hvordan jeg opplever det som skjer hjemme og hva jeg selv ønsker. Grunnen til dette er fordi jeg føler jeg blir møtt med lite forståelse fra barnevernet. Jeg har fortalt noe til de i barnevernet men ikke alt jeg burde fortalt
Problemet her er at søsteren min er 18 år og det er henne som skaper mye av problemene hjemme, men siden hun er 18 år får ikke barnevernet gjort noe med henne, men situasjonen hjemme påvirker meg på en negativ måte sånn som at jeg ikke trives hjemme.
Det eneste jeg ønsker er å komme meg bort fra situasjonen hjemme
Har dere noe tips til hvordan dette kan løses?

Hei!

Så fint at du skrev til oss. Vi forstår at det er vanskelig for deg å bo hjemme når situasjonen er slik som den er, og syntes det er fint at du vil ha hjelp.

Du spør om det er mulig at du flytter til noen andre. Det er to muligheter hvis du vil flytte. Den ene er at du og moren din blir enige om at det er det beste for deg, og avtaler med familie eller venner at du bor hos dem for en periode. Det andre er at barnevernet plasserer deg i fosterhjem eller på institusjon.

Du sier at dere har kontakt med barnevernet, men at du sliter med å fortelle dem hvordan du har det og føler at de ikke forstår dine behov. Egentlig er det bare barnevernet som faktisk kan hjelpe deg hvis moren din ikke vil eller får det til. Da er det viktig at de vet alt de trenger å vite om hvordan du har det. Hvis du syntes det er vanskelig å snakke med de som jobber i barnevernet der du bor, kan du ta med deg noen som du stoler på. Du kan også be om å få snakke med en annen kontaktperson i barnevernet enn den du har snakket med til nå. Et annet råd er å planlegge samtalen godt. Vi har laget noen råd om hvordan du kan gjøre det her.

Hvis du er redd hjemme, kan du ringe alarmtelefonen for barn og unge mellom kl. 15.00 og 08.00. Alarmtelefonen er telefontjenesten til barnevernvakten, og de kan gi deg akutt hjelp, hjelpe deg å komme i kontakt med andre som kan hjelpe deg eller be ditt lokale barnevern hjelpe deg. Du kan lese mer om Alarmtelefonen på deres nettside.

Hvis du vil ha noen å snakke med som ikke jobber i barnevernet, finnes det mange alternativer. På denne siden har vi samlet informasjon om ulike hjelpetelefoner du kan ringe til. Her kan du snakke med mennesker som er vant med å snakke med barn og ungdom i vanskelige situasjoner, og du kan være anonym.

Vi håper du får hjelp, og at situasjonen snart blir bedre for deg.

Hilsen oss hos Barneombudet

Spørsmålsarkiv