21. februar 2018
Dette spørsmålet og svaret er over 1 år gammelt. Lover og regler kan ha endret seg siden da. Spør gjerne på nytt om du er usikker.

Hjemme Sigarett

Hei. Mamma røyker og til jul fikk hun sån el sigarett ting, kan hun røyke inne mens eg er os hun (foreldrene mine er skillet) eg har sangt til hun att eg ikke bryr meg om att hun brukef den el sigaretten inne forddi det er bare damp det som kommer ut. Men hun fortsetter bare og røike selv om eg sa det til henne. Hsr hun lov til og røike mens eg er hos henne?

Hei, så fint at du skriver til oss om dette.

Det er forskjell på e-sigarett og tobakk. Det finnes ingen regler om e-sigarett, så det er ingen regler om at moren din ikke kan røke dette inne mens du er der. Vanlig røyk er derimot ikke lov. I tobakkskadeloven står det at foreldre ikke skal røyke når barn er til stede.

Det ikke er bra for barn å puste inn røyk, men moren din kan ikke bli straffet for å røyke når du er der. Det er heller ikke noen som kan gripe inn å besstemme over moren din. Loven er ment å få foreldre til å tenke seg om å ikke røyke med barn til stede.

Din mulighet for å få moren din til ikke å røyke når du er der er å snakke med henne om det. Kanskje har hun ikke forstått hvor mye det plager deg? Eller kanskje har hun forstått det, men det er vanskelig for henne å slutte? Dere kan forsøke å gjøre en avtale om at hun må går ut å røyke mens du er hos henne, så du slipper å puste inn røyken.

Det er heller ikke alle voksne som vet at det ikke er bra å røyke inne når barn er til stede. Da kan det hjelpe at de får informasjon om dette. Det står mye her og her. Kanskje det kan hjelpe å vise det til moren din?

Hvis du synes det er vanskelig å snakke med moren din om dette, så har vi laget noen tips til hvordan du kan ta en vanskelig samtale med en voksen. Du kan også be andre voksne om hjelp, for eksempel helsesøster på skolen eller en annen i familien din.

Vi håper det løser seg! Skriv gjerne til oss igjen hvis du har flere spørsmål.

Hilsen oss hos Barneombudet

Spørsmålsarkiv