7. april 2020

HJEMME

JEG KRANGLER HELE TIDEN MED MAMMA OG PAPPA. JEG ER ENE BARN.

JEG ER VELDIG SLITEN FOR TIDEN PGR AV KRANGLING. DE BLIR SUR OG IRRETERT NÅR JEG IKKE GJØR SOM DE SIER

JEG HAR OG DEKSTLEKSY OG DET ER ENDA VERRE. NÅR DU KRANGLER OG.

DE GÅR GJENON TELEFONEN MIN HVER DAG. FÅR NESTEN IKKE LOV Å VÆRE MED VENNER.

JEG TØRR IKKE Å SI DET TIL NOEN.VI HAR SNAKKET SAMMEN MEN DET HJELPER IKKE.

FÅR HELLER IKKE LOV Å HA TELEFONEN MED SENGEN OM KVELDEN OG DET ER VANSKELIG NÅR DU IKKE FÅR SNAKKE MED NOEN HELLER.

HVA SKAL JEG GJØRE??????

Hei og takk for at du skriver til oss!

Du har rett til et privatliv, en meningsfull fritid og å ha det trygt og godt hjemme.

Mye av det som skjer på en telefon er privat. Det betyr at om foreldrene dine sjekker telefonen din bare fordi de er nysgjerrige på hva du holder på med, så er det ikke greit. Gjør de derimot dette fordi det har hendt noe i livet ditt som gjør dem veldig bekymret, så kan de ha rett til å sjekke telefonen din. Les mer om rett til privatliv  

Foreldre har ansvar for å gi barna rammer. Så om de mener det ikke er bra for deg å ha telefonen med deg i senga, så er det en ting de kan bestemme.

Du har rett til fritid og å være med venner. Det betyr ikke at du kan være ute så mye du vil, men det betyr at foreldrene dine skal respektere at de ikke alltid skal vite alt du gjør. Synes du foreldrene dine setter for strenge grenser for hvor mye du kan være med vennene dine, har du rett til å si din mening og foreldrene dine skal ta deg på alvor. Kanskje dere kan klare å lage en avtale som passer for både deg og foreldrene dine?

Du skriver at du er sliten av kranglingen med foreldrene dine og at du har forsøkt å prate med dem. Kan det være at de ikke helt forstår hvordan du opplever det? Kunne du ha vist dem det du har skrevet til oss og det vi svarer deg, så kanskje de forstår litt mer av hvordan du har det? Vi vet det kan være vanskelig å snakke med foreldre om vanskelige ting. Vi har derfor laget noen råd om hvordan man kan forberede seg til en slik samtale: «Den vanskelige samtalen med en voksen».

Vi håper du får det bedre.

Hilsen oss hos Barneombudet

 

Spørsmålsarkiv