1. juni 2018
Dette spørsmålet og svaret er over 1 år gammelt. Lover og regler kan ha endret seg siden da. Spør gjerne på nytt om du er usikker.

Hjemme

Kan foreldrene mine tvinge meg til å legge mobilen nede i andre etasjen vårres. Jeg bruker å si at andre får lov til det. Det burde jeg også få lov til det. Hvis ikke da er det urettferdig for meg.

Hei,

Takk for spørsmål. Det er mange som spør oss om regler hjemme. Det er særlig tre ting som kan være greit å vite om dette:

1. Foreldrene dine har foreldreansvaret for deg til du fyller 18 år. Det betyr i utgangspunktet at de bestemmer over deg frem til det.

2. Selv om foreldrene dine bestemmer, så har de plikt til å høre på deg, og til å la deg være med å bestemme mer og mer jo eldre du blir. Det betyr at du skal få være med å diskutere hvilke husregler dere skal ha.

3. Foreldre skal alltid gjøre det som er best for barna sine. Regler skal være der fordi du trenger dem, og ikke fordi foreldre liker å ha regler.

Det som er best for barn er normalt at familien samarbeider, og lager avtaler om hvordan dere vil ha det hjemme. Jo eldre du blir, jo nærmere kommer jo dagen du skal ta ansvar for egne beslutninger. Da er det fint å ha «øvd» litt i forkant.

Det kan være gode grunner for at en ikke skal ha tilgang til mobilen sin hele tiden. Det kan både være forstyrrende for deg og de rundt deg. Vi vet ikke om dette gjelder deg. Men for at foreldre dine skal vite hva som er best for deg, må de snakke med deg om det.

Vårt råd er at du spør om dere kan ha et husmøte der dere diskuterer reglene dere har. Hør hvorfor de mener dette er en viktig regel, forklar hva du mener, og se om dere kan komme til en løsning som er bra for dere begge. Dersom det er vanskelig å snakke sammen, så kan du prate med helsesøster på skolen. Helsesøster kan hjelpe dere eller hun kan henvise dere til andre som kan hjelpe.

Du kan også se på våre tips til hvordan du kan forberede en vanskelig samtale.

Hilsen oss hos Barneombudet

Spørsmålsarkiv