13. juni 2018

Havner jeg på institusjon?

4 menn har brutt straffelov 302 med meg, med samtykke. Det er rettssak nå, og han ene er dømt til 2 års fengsel. Mamma og pappa har reagert på "normal" måte, og fremstått som ansvarlige foreldre synes jeg; satt grenser osv. Kan jeg forsatt havne på institusjon? Det er 2 måneder til jeg er 16, kan jeg flytte ut da isåfall eller nekte å bo der? Jeg skal dra nordover med familien i sommerferien, kan jeg forsatt gå? Hva skjer på sånne overaskelesebesøk? Jeg føler meg veldig alene siden jeg ikke kan snakke med noen om det, men det vil jeg ikke heller. Advokaten min har sagt videre at jeg fremsto som veldig kald, "fraværende" og "i dont care" under avhøret, har det noe å si på om jeg havner på institusjon? Jeg var egentlig bare veldig lei meg den dagen.. Tusen takk for svar <3

Hei og takk for at du skriver til Barneombudet.

Det er veldig leit å høre om det som har skjedd med deg. Vi forstår at ting ikke er så enkelt for deg akkurat nå. Vår erfaring er at det kommer til å bli bedre. Barneombudet har truffet mange barn som får det helt fint igjen.

Det er ikke slik at du kommer på institusjon selv om du har blitt utsatt for noe kriminelt eller fordi du har reagert på en spesiell måte. For at du skal komme på institusjon må barneverntjenesten mene at det ikke er bra for deg å bo hjemme. For oss virker det som om du har det fint med din mamma og pappa, og at det derfor ikke er noen grunn til at du skal flytte på institusjon. Vi kan derfor ikke skjønne annet enn at du kan dra nordover med familien i sommerferien.

Selv om du skriver at du ikke ønsker å snakke med noen, mener vi hos Barneombudet at det kan være både lurt og godt for deg å snakke med noen om det som har skjedd og om hvordan du har det nå. De fleste får det bedre når de deler det som er vanskelig med noen de stoler på. Det kan være veldig fint både for deg og foreldrene dine om dere kan støtte hverandre etter det som har skjedd. Mammaer og pappaer vil veldig gjerne hjelpe barna sine, men det kan være vanskelig å vite hvordan man skal begynne. Kanskje du skal la dem få lov å hjelpe deg litt?

Barn og unge vi har snakket med, som har opplevd liknende ting som du har gjort, har fortalt at de synes det hjelper å snakke med noen som har opplevd det samme som dem. Det finnes et sted du kan ringe hvor du får snakke med noen som vet mye om hvordan det er å oppleve det du har gjort. Det er en telefon for de som har opplevd incest eller seksuelle overgrep. Nummeret er 800 57 000. Den er åpen hele døgnet og er gratis. Vi synes du skal forsøke å ringe dit, du forplikter deg ikke til noe, du kan bare prøve om dette er noe for deg.

Det finnes også andre du snakke med, for eksempel læreren din, eller helsesøster på skolen. Det viktigste er at det er en du stoler på og som du føler deg komfortabel å snakke med. Hvis du syns det er vanskelig å snakke med voksne om hvordan du har det, har vi hos Barneombudet laget noen tips som kanskje kan gjøre det enklere for deg. Tipsene finner du her.

Vi håper virkelig at du får det bra fremover og at du får en fin sommerferie med mamma og pappa. Hvis det var noe av dette du ikke skjønte eller om du har andre spørsmål må du gjerne ta kontakt med oss igjen. Du kan godt ringe oss på telefonnummer 22993950. Be om å få snakke med Mathias eller Elin.

Hilsen oss hos Barneombudet

Spørsmålsarkiv