12. februar 2020

Har jeg lov til å bestemme?

Jeg er ei jente på 15 år som mistet begge foreldrene mine da jeg var liten baby. Det var rettsak om hvor jeg skulle bo siden både morssiden og farssiden ville jeg skulle bo der. Søstera til far "vant". Jeg har veldig lyst til å flytte til mormor og morfar. Har jeg lov til det når jeg blir 16? Eller må jeg vente til jeg er 18. Det er masse krangling hjemme og jeg gruer meg til å gå hjem. Mormor og morfar har besøksrett.

Hei!

Så fint at du skriver til oss. Vi skjønner at dette er en vanskelig situasjon for deg.

Frem til du er 18 år, er det den eller de som har foreldreansvaret for deg som bestemmer hvor du skal bo. For at du skal kunne flytte til mormor og morfar før du er 18, må tanten din derfor være enig i dette.

Har du forsøkt å snakke med familien din om dette? Det er viktig at de vet hvordan du har det. Kanskje du kan få lov til å flytte før du blir 18? Selv om det er tanten din som bestemmer, så har du rett til å si din mening om hvor du vil bo, og de voksne skal legge stor vekt på dine ønsker og meninger.

Det er trist å høre at du gruer deg til å gå hjem. Sånn skal det ikke være. Vi tror det kan være lurt at du snakker med noen om hvordan du har det hjemme, sånn at dere kan få hjelp. Både familievernkontoret og barnevernet kan gi veiledning og hjelp til familier sånn at de krangler mindre, og hjelpe dere med å finne ut hvor du bør bo.

Her kan du finne familievernkontoret der du bor. 

Her kan du finne barneverntjenesten der du bor. 

Hvis du synes det er vanskelig å snakke med familien din, kan du be om hjelp fra noen andre voksne du stoler på. Du kan for eksempel snakke med en lærer eller helsesykepleier på skolen. På denne siden har vi også laget noen tips til hvordan du kan ta den vanskelige samtalen med en voksen. 

Vi håper dette hjelper deg litt videre. Skriv gjerne til oss igjen hvis du lurer på noe mer.

Hilsen oss hos Barneombudet

 

 

Spørsmålsarkiv