28. august 2017
Dette spørsmålet og svaret er over 1 år gammelt. Lover og regler kan ha endret seg siden da. Spør gjerne på nytt om du er usikker.

GRAVIDITET OG FLYTTE HJEMMEFRA?!

Hei , Jeg er ei jente på 16 år.. skulle egt begynt på skole i år , 8 uker gravid, jeg spyr etter 10 min på buss og skolebussen tar 45 min så dette gikk ikke.Jeg har dermed friår og kommer til å starte på skolebenken da barn er i barnehagen. Meg og barnefar er ikke sammen men gode venner. Det jeg lurte på er har jeg som alenemor krav på noe økonomisk støtte? Jeg er fortsatt vanskligstilt da… , Min mor har ikke nokk rom til meg og ett barn og det er for ustabilt mellom min farog mor. Jeg deler fortsatt rom med lillesøster på 14 år . Faren min drar og kommer slik han vil og belastning av barn kommerpå meg. Jeg ønsker bedre for meg og mitt barn og vil gjerne skaffe oss ett ordentlig hjem, Men siden jeg er 18 år så nekter min mor meg å flytte ut.. Er jeg nødt til å bli her i alt kaoset eller kan jeg flytte ut uten dems tillatelse og gi mitt barn ett bedre liv enn jeg har fått?? Jeg setter pris på svar fortest mulig da dette er veldig sårt.. Trenger all råd og tips jeg kan få … HASTER

Hei,

Fint at du kontakter oss.

Siden du er under 18 år, så er det dine foreldre/foresatte som har ansvaret for deg. Det er foreldrene dine som bestemmer om du kan flytte for deg selv før du er 18 år. De har plikt til å sørge for at du har det du trenger av mat, klær, medisiner, tak over hodet og så videre. Hva bestemmer foreldre. 

Du sier selv at familien din bor trangt og at familieforholdet er litt komplisert. Uansett er det  mange som kan være gode støttespillere nå når du er gravid og i starten med et lite barn: Familie, jordmor, fastlege, helsestasjon m.flere.

Bestill time hos lege og jordmor nå hvis du ikke allerede har gjort det og prat med dem om alt du lurer på. De har erfaring med å hjelpe i den situasjonen du er i.

Økonomisk støtte

Hvis du ikke har vært jobb, så kan du ha rett på engangsstønad fra NAV.  Du kan tidligst søke om dette når du har passert uke 26 av svangerskapet. Les mer om engangsstønad ved fødsel her

Når barnet er født, så har du rett til barnetrygd på 970 kr pr måned. Er du alene med barnet og omsorgen for barnet, så kan du ha rett til utvidet barnetrygd. Det vil si 970 kr ekstra pr måned.

Hvis du går på videregående skole, så er det mulig du har rett til foreldrestipend fra Lånekassen.

Ta kontakt med oss igjen om det er noe annet du lurer på.

Hilsen oss hos Barneombudet

Spørsmålsarkiv