30. mai 2018
Dette spørsmålet og svaret er over 1 år gammelt. Lover og regler kan ha endret seg siden da. Spør gjerne på nytt om du er usikker.

Fritak fra julegudstjeneste

Jeg bor hos min far og så er jeg hos min mor annenhver helg. Min far er ateist og min mor er med i en religiøs sekt. Min far sier at jeg ikke skal i julegudstjeneste og min mor er veldig opptatt av at jeg skal. Er det min mor eller min far som bestemmer dette?

Hei!

Vi kan dessverre ikke gi deg noe helt klart svar på spørsmålet ditt.

Det er vanlig at forelderen du er hos bestemmer hvilke aktiviteter du skal delta på når du er hos denne forelderen. Hvis moren din vil ha deg med på en julegudstjeneste når du er hos henne, vil hun derfor antageligvis kunne bestemme dette, selv om faren din er uenig.

Det er viktig at moren din snakker med deg før hun bestemmer om du skal delta eller ikke delta på julegudstjeneste. Jo eldre du blir, jo mer skal hun høre på meningene dine. Nå som du har fylt 12 år skal hun, og faren din, dine legge stor vekt på hva du selv mener.

Hvis foreldrene dine skal melde deg inn eller ut av et trossamfunn må de bestemme dette sammen frem til du fyller 15 år. Det kan ikke en av foreldrene dine bestemme alene. Når du er 15 år bestemmer du selv.

Vi har skrevet mer om tros- og religionsfrihet på denne siden.

Hilsen oss hos Barneombudet

Spørsmålsarkiv