22. juni 2020

Frihet

Hei,
Jeg er en jente på 17 år som føler at friheten sin er begrenset. Foreldrene mine er veldig strenge på den måten at de må ha kontroll på hvor, hvem og hva jeg gjør. Sånn dersom jeg slutter kl.14 og er ikke hjemme innen kl.1530 så ringer de meg for å finne ut hvor jeg er. Jeg får ikke lov til å dra ut etter kl.19 og jeg får heller ikke lov til å være lengre ute enn kl.23:00. Jeg har aldri fått opplevd å være på overnatting før, fordi foreldrene mine mener at en jente bør ikke sove i et annet hus enn hjemmet mitt. Jeg synes alt dette er så vanskelig og har prøvd å ta det opp med foreldrene mine. Men hver gang jeg gjør det, så ender det opp med at vi krangler. Dette er noe jeg har prøvd å ta det opp med de i flere år men det hjelper ikke, for jeg føler at de blir strengere for hver gang. Hva kan jeg gjøre for at de skal skjønne meg også?

Hei og takk for spørsmålet ditt.

Vi forstår at du gjerne vil ha mer frihet. Det kan hende det er lurt at du snakker med noen andre voksne om hvordan du har det hjemme, som kan gi gode råd om hva du kan gjøre. Kanskje kan en annen hjelpe deg å snakke med foreldrene dine en gang til. Du kan for eksempel snakke med helsesykepleier på skolen, en lærer eller foreldrene til en venn. Du kan også kontakte Kors på halsen. Det er et samtaletilbud for barn og unge hvor du kan ringe og snakke på chat. De kan kanskje gi råd til hva du kan gjøre.

Hvis du vil prøve å prate med foreldrene dine igjen kan det være lurt å forberede seg. Vi har laget en side med tips til hvordan du kan ha en vanskelig samtale med en voksen. 

Det kan også være greit å kjenne til rettighetene dine:

Barnekonvensjonen og barneloven sier at du har rett til fritid, å være med venner og være med på fritidsaktiviteter. Du har rett til å utvikle deg og være sammen med andre ungdommer. Og etter som du blir eldre skal du få lov til flere ting, og du skal få bestemme mer selv.

Dessverre er det  ingen regler som sier akkurat hva foreldrene dine kan bestemme, men de skal ikke utsette deg for det vi kaller negativ sosial kontroll. Det betyr at du blir hindret fra å ha den friheten som andre har rundt deg ved hjelp av trusler og tvang.

Foreldrene dine har plikt til å ta vare på deg. Det betyr også at de skal bestemme en del i livet ditt, for eksempel hva slags innetider du skal ha. Om de er bekymret for de du omgås kan være skadelige for deg, har de også rett til å sette grenser for hvem du er sammen med. Men uansett hva de bestemmer, skal de tenke på hva som er best for deg. De skal også høre på hva du mener før de bestemmer noe. Jo eldre du blir, jo mer skal meningene dine telle.

Skriv til oss igjen om du ikke får hjelp til å få det bedre hjemme.

Hilsen oss hos Barneombudet

Spørsmålsarkiv