7. juni 2019
Dette spørsmålet og svaret er over 1 år gammelt. Lover og regler kan ha endret seg siden da. Spør gjerne på nytt om du er usikker.

Fosterhjem og barnevern

Hei har et stor dilemma. Jeg har i dag fått vite at jeg skal flytte i fosterhjem, og jeg er fjorten år og har bodd hjemme hele livet. Jeg har også et søsken som ikke skal flytte (17,5). Og jeg vet enda ikke hvor jeg skal flytte, så jeg vet ikke om jeg må bytte skole, kommune osv. Og nå begynner endelig ting å gå fint på skolen min, jeg har nettop byttet pga jeg ble mobbet… men jeg vet faktisk ikke om jeg takler hele prosessen. Og jeg vet fosterhjem kommer til å være bra over tid, men samtidig vet jeg at det kommer til å bli veldig tøft for meg. Og jeg gruer meg til min mor får beskjeden, og hvordan hun vil reagere og oppføre seg. For hun kommer garantert til å fortelle noe helt annet til alle hun kjenner, noe som ikke er sannheten, for å beskytte imaget hennes. Jeg har ikke kontakt med faren min, for han er alkis, og drikker seg drita hele tiden, og jeg har ikke godt forhold med søstera mi heller, og jeg har heller ingen andre i familien som jeg har godt forhold med. Eller noen som jeg kommer til å få er godt forhold med, for til nå så er det eneste hele familien har gitt meg Spiseforstyrelser pga pappa og søstera mi, som trener og som er over sunn, de kunne latebrekke seg vist jeg spiste godis, jeg ønsker svoger til at jeg aldri ble født, takket min mor, og føler at jeg kun er i veien , takket alle, mye mer men kan ikke skrive alt…i min sak er det omsorgssvikt det er snakk om, og psykisk mishandling og jeg vet ikke noe annet en at jeg skal flytte i fosterhjem, og at destillert blir til slekt eller bekjente, men jeg aner ingen ting. Trenger råååd.

Hei,

Takk for spørsmålet ditt. Vi forstår at du har det vanskelig nå.

Det vi tenker kan være lurt nå er at du snakker med en eller flere voksne som du er trygge på. Forhåpentligvis kan de fortelle deg mer om hva som skal skje videre og hvorfor ting skjer. Kanskje du kjenner noen gode voksne på skolen der du går eller foreldrene til noen venner? Kanskje har du en trener eller helsesykepleier (helsesøster) du kan snakke med? Du kan også spørre om den voksne personen kan være med deg og snakke med barnevernet.

Noen ganger kan det være vanskelig å snakke med andre om hvordan man har det. Kors på halsen er en telefon- og chattetjeneste der du kan være anonym. Der kan du snakke med en voksen om hvordan du har det.

Du kan dessverre ikke fritt bestemme hvilket fosterhjem du skal til. Men du har rett til å si din mening om alt som skjer i ditt liv. Det gjelder også om du skal i fosterhjem og hvor du har lyst til å bo. Dette står i både barnevernloven og i FNs barnekonvensjon.

Barneverntjenesten skal alltid gjøre det som er best for deg. Da må de også vite hva du selv mener og har lyst til. Jo eldre du er, jo mer skal barnevernet legge vekt på dine ønsker. Dine ønsker betyr mye. Barneverntjenesten må prøve å finne et sted som passer til deg, hvor du trives. Som du selv sier, så skal fosterhjemmet være bra for deg, du må kanskje bare gi det litt tid. Hvis de ikke finner et fosterhjem der du vil bo, må de forklare veldig godt hvorfor dette ikke er mulig og hvorfor de mener det er bedre for deg å bo et annet sted.

Barnevernet skal hjelpe deg så du får det bedre. Du kan lese mer om hva barnevernet kan gjøre her.

Vi håper du har nytte av dette svaret. Hvis du vil ha mer hjelp, kan du gjerne skrive til oss igjen. Du kan også sende en e-post til post@barneombudet.no.

Lykke til videre!

Hilsen oss hos Barneombudet

Spørsmålsarkiv