25. september 2018
Dette spørsmålet og svaret er over 1 år gammelt. Lover og regler kan ha endret seg siden da. Spør gjerne på nytt om du er usikker.

Fosterhjem

1.kan dere forklare meg hva omsorgssvikt er. 2. Kan dere forklare i hvilken grad problemer hjemme man må ha for å få fosterhjem. 3. Kan jeg si at jeg trivest best borte, og at jeg kunne tenkt fosterhjem. Siden vi har prøvd å få ting til å funke hjemme, uten noe bedring. 4. Hvor mye kontakt får man ha med biologiske foreldre, i et fosterhjem. 5. Kan bv flytte bare ett søsken i fosterhjem, mens de andre bor hjemme, siden de er større. 6. «Tror dere» bv vil putte meg i fosterhjem ut i fra dette… MIN far er alkoholiker og jeg kan ikke være til han, og min mor forstår seg ikke på meg. Hun tenker på seg selv hele tiden, og jeg må kjøpe klær jeg trenger for mine egene penger. Jeg må klare ofte klare meg selv hjemme, og sliter med eget selvbilde, og å være trygg på seg selv. Jeg føler meg ikke trygg noen plass ,Jeg bare passer ikke inn noen plass. Jeg var den beste i alle fag, men i det siste har jeg bare blitt dårlig i de fleste fag. Og jeg vet hvor jeg vil bo i fosterhjem. Haaaaaaaaster

Hei! Du stiller mange gode spørsmål, vi skal prøve å svare på alle etter tur. Det blir et langt svar, men vi håper du får lest alt og at det er nyttig for deg.

Helt nederst har vi skrevet noen råd til hva du kan gjøre – hopp rett dit hvis det blir for mye å lese.

  1. Omsorgssvikt er når foreldre ikke klarer å ta vare på barna sine. Foreldre skal for eksempel sørge for at barna får mat, klær, kjærlighet og hjelpen de trenger, for eksempel for å klare skolen eller å komme seg til lege hvis de er syke.
  2. Det skal ganske mye til før et barn blir flyttet i fosterhjem. For det første må omsorgssvikten være alvorlig – det betyr at den må være skadelig for barnet. For det andre skal barnevernet alltid prøve å hjelpe familien før de flytter et barn ut av familien. Du kan lese mer om hvordan barnevernet jobber her.
  3. Det er ikke du som bestemmer om du skal flytte i fosterhjem eller ikke, men  din mening teller. Som du ser over, skal det en del til for at barnevernet bruker tvang til å flytte et barn ut av en familie. Det finnes også andre muligheter: Hvis moren din også mener at du bør bo et annet sted og du vet om en familie du kan bo hos, kan du flytte dit. Da skal barnevernet sjekke at du har det bra i familien du bor hos.
  4. Når et barn i fosterhjem treffer de biologiske foreldrene sine, kalles det samvær. Hvor mye samvær man har, kommer helt an på hva som er bra for barnet. Når barnevernet flytter et barn i fosterhjem, blir det også bestemt hvor mye samvær det skal være. Hvis det er bra for barnet å møte de biologiske foreldrene ofte, er det greit å ha mye samvær. Mange ganger er årsaken til at et barn skal i fosterhjem nettopp at de biologiske foreldrene oppfører seg på en måte som er skadelig for barnet. Da er det vanlig å ha ganske lite samvær, noen ganger så lite som to ganger i året, og noen ganger ikke samvær i det hele tatt. I starten er det ofte mindre samvær, og hvis samværene går bra, kan barnevernet bestemme at det skal være samvær oftere.
  5. Barnevernet kan godt flytte ett søsken ut av en familie mens de andre blir boende. Det kommer helt an på hvert enkelt barns behov.
  6. Vi vet ikke om barnevernet vil plassere deg i fosterhjem. Det virker i alle fall som om du og moren din trenger hjelp. Det du skriver om at det går dårlig på skolen og at du føler at du ikke hører til noe sted, og det at du opplever å få for mye ansvar hjemme, er ikke bra. Det er viktig at du snakker med noen om dette og får hjelp.

Hvor kan du få hjelp?

Vi vet ikke hvem du har snakket med om hvordan du har det, men hvis du ikke allerede har snakket med barnevernet, anbefaler vi deg å kontakte dem. Du finner kontaktinformasjon til barnevernet på denne nettsiden.

Hvis du ikke vil ta kontakt med barnevernet selv, eller synes det er skummelt å snakke med dem alene, bør du be en voksen som du stoler på om hjelp. Det kan være en lærer eller helsesøster på skolen. VIs dem gjerne det du har skrevet til oss og be om hjelp til å få snakke med barnevernet.

Du skriver også om flere andre problemer, for eksempel det å føle at du ikke hører til. Kors på halsen er en telefon- og chattetjeneste der du kan være anonym og snakke med en voksen om hvordan du har det. For mange er det viktig å få satt ord på det man opplever. De voksne der kan også gi råd om hvordan du kan få hjelp.

Vi håper du har nytte av informasjonen og rådene i dette svaret. Hvis du vil ha mer hjelp, kan du gjerne skrive til oss igjen her på spør barneombudet eller sende en e-post til post@barneombudet.no.

Hilsen oss hos Barneombudet

Spørsmålsarkiv