19. september 2018
Dette spørsmålet og svaret er over 1 år gammelt. Lover og regler kan ha endret seg siden da. Spør gjerne på nytt om du er usikker.

Fosterhjem

Hei skrev netopp til dere og fikk svar men skal foklare nærmere så svarer blir bedre.
Min far drikker mye ofte og blir full og krangler og kommenter både på meg og dama.
Jeg har bare sett han 2 ganger i år og har ikke kontakt med han. Jeg skal heller ikke ha det. Jeg bor ikke noe der og får ikke være der, det er jo bra.
Min mor er bedre men ikke best. Hun tenker mest på seg selv og forstår meg ikke. Vi har flyttet nettopp, og det liker jeg ikke. Nye manner inn og ut i ny og ne. Hun lager også mange vanskelige valg for meg hele tiden. Jeg må av og til kjøpe ting jeg trenger selv og alene, som klær. Og det er så mye. Jeg selv sliter kjempemye psykisk, og sliter med å passe inn både på skolen og hjeme. Føler jeg bare går i veien. Nå har vi søkt om avlastningshjem til barnevernet. Men kan dette være mange grunder til at jeg må i fosterhjem?
For selv tror jeg det er bra, men samtidig ikke.
Har ingen plass å slappe av.
Og jeg har hørt så mange skrekk historier fra barnevernet .
Tror dere at fosterhjem er noe jeg må i?
Og er det noe barnevernet kan gjøre?

Hei og takk for at du skriver til Barneombudet!

Det er bra at du skriver til oss, så vi kan gi deg noen råd om hvordan du kan få hjelp.

Du spør om vi tror fosterhjem er noe du må bo i og om det er noe barnevernet kan gjøre for å hjelpe deg. Det er vanskelig for oss å si noe om fosterhjem er noe du bør bo i. Det som derimot er sikkert er at det finnes mennesker som kan hjelpe deg å få det bedre!

Barnevernet har ansvar for å hjelpe barn og unge som ikke har det bra. Det er ikke slik at det eneste barnevernet gjør er å flytte barn og unge til fosterhjem. Mesteparten av tiden så hjelper barnevernet barn og unge der de bor. De har mulighet til å sette inn hjelpetiltak for deg og din mamma, slik at du får det bedre i hverdagen. Det er først hvis barnevernet mener at hjelpetiltak ikke er nok for deg, at de vil vurdere fosterhjem. Det er også slik at moren din kan si ja til at du bor i fosterhjem for en periode.

Det er derfor viktig at barnevernet får vite hvordan du har det! Du kan selv ta kontakt med barnevernet, og be om å få snakke med dem om mulighetene for hva de kan hjelpe deg med. Forklar dem hvordan du har det, og be om at de hjelper deg. Her finner du en lenke til barnevernet der du bor.

Hvis du syns det er vanskelig å kontakte barnevernet selv, kan du få hjelp fra en voksen som du stoler på, eller en god venn eller venninne. Vi hos barneombudet har laget noen tips til hvordan man kan snakke med voksne om vanskelige ting. Disse finner du her.

Det er også mange andre enn barnevernet du kan snakke med. Vi har laget en oversikt over andre du kan snakke med og hvem som kan hjelpe deg:

Lenke til hvem du kan snakke med

Lenke til hvem som kan hjelpe deg

Det er viktig at du tar kontakt med noen som kan hjelpe deg, enten det er en lærer eller barnevernet. Det er viktig at du får det bra fremover!

Ta gjerne kontakt med oss igjen hvis du lurer på noe.

Hilsen oss hos Barneombudet

Spørsmålsarkiv