25. mai 2018
Dette spørsmålet og svaret er over 1 år gammelt. Lover og regler kan ha endret seg siden da. Spør gjerne på nytt om du er usikker.

Fosterhjem

Har flyttet fram og tilbake med min 7 år mindre bror i 4 år nå. Vi bor nå i vårt 3. fosterhjem og har bodd her i et år neste mnd. Jeg er hjemme hos mine foreldre hver helg og andre fridager. Problemet med at jeg er så mye hjemmet er at da blir det enda vanskeligere for meg her i fosterhjemmet. Sliter mye psykisk for tiden fordi jeg har nå gått et helt år på en skole uten venner. Mine foreldre bor der jeg gikk på skole før når jeg bodde i det forrige fosterhjemmet. Det eneste jeg vill er å komme meg hjem til mine foreldre å ser ikke noe problem med dette. Mine fosterforeldre derimot mener ikke det er bra nokk for meg der, men de skulle bare vist hvor vanskelig det er for en 14 år gammel jente med mange venner og veldig mye nær familie og bli dratt ut av skolen en dag å bli flytta til nokk en ny familie. Vi skal opp i fylkesnemda igjen neste måned for å evaluere hvordan denne perioden (siden februar) har gått med tanke på hvor mye jeg har vert hjemme. Jeg er bare veldig usikker på hvordan det kommer til å gå fordi barnevernet har aldri hjulpet meg med noe som helst. Er det vanlig å få komme hjem i min alder etter 4 år? Bør jeg i det heletatt ha noen forhåpninger?

Hei og takk for at du skriver til oss hos Barneombudet!

Det er leit å høre at ting er vanskelig for deg nå. Det skjønner vi veldig godt.

Det er litt vanskelig for oss å vite akkurat hva som skjer i livet ditt akkurat nå. Dersom du har lyst til å fortelle oss litt mer om situasjonen din kan du godt skrive en e-post til oss på post@barneombudet.no eller ringe oss på 22 99 39 50.

Det vi kan fortelle deg er at nå som du er 15 år, så har du det som heter partsrettigheter. Det betyr at hvis saken din skal behandles i fylkesnemnda, så har du krav på en egen advokat. Du skal også få uttale deg om hvordan du har det i fosterhjemmet, og hvor du ønsker å bo fremover. Dette må fylkesnemnda legge stor vekt på!

Det er viktig at du ber barneverntjenesten om at du får en advokat. Hvis du syntes det er vanskelig å be om dette selv, kan du kanskje ta med deg en voksen person du stoler på. Dette kan være tilsynspersonen din, foreldrene dine, en lærer eller kanskje helsesøster?

Det er viktig at barnevernet legger stor vekt på det du forteller, mener og ønsker. Dersom du ønsker å komme tilbake til dine foreldre er dette noe du bør ta opp med barnevernet og forklare de hvorfor du vil dette. Du kan også sammen med din advokat be fylkesnemnda om de kan se på om du og broren din kan bo med foreldrene deres igjen.

Vi håper dette ga deg noen svar. Ta gjerne kontakt med oss dersom det skulle være noe mer. Vi ønsker deg masse lykke til.

Hilsen oss hos Barneombudet

Spørsmålsarkiv