28. november 2018
Dette spørsmålet og svaret er over 1 år gammelt. Lover og regler kan ha endret seg siden da. Spør gjerne på nytt om du er usikker.

Fosterforeldre, frihet

Hei.
Jeg er fyllt 18 år og har bodd i fosterhjem i 14 år, da jeg ble 18. forventet jeg at jeg skulle få større frihet (spesielt siden jeg ikke gjør noen store feil). Ting gikk veldig fint fram til sommeren da jeg spurte om å dra på teltur med noen og fikk et ja på det. De spurte ikke om noe spesielt rundt det. Dagen etter ringer jeg for å fortelle at jeg er hjemme til 10, da syntes de jeg er for langt unna (1 time unna hjemstedet) og ber meg komme hjem med en gang, pliktoppfyllende som jeg er tok første bussen hjem. Etter det satt de en grense at jeg skulle være hjemme klokka 10:00 hver dag, hvis ikke noe annet var planlagt, jeg tenkte – "Ok, så lenge ting går seg til etterhver". Nå har det gått 4 mnd, og det er ganske ille fortsatt, får lov til å være lenger ute og sånn, men de er ganske strenge på det, samt at jeg har mistet en del kontakt med fostermoren i huset siden jeg syntes hun behandler meg veldig urettferdig.

Dette er utrolig vanskelig og jeg gjør alt jeg kan for å rette opp i feilen jeg har gjort, men det føles rett og slett ikke ut som jeg er god nok – selv om jeg gjør alt jeg kan for å få det bedre, men er faktisk veldig flaut at jeg må kjappe meg hjem fordi jeg må være hjemme 10, når de andre vennene mine for nesten gjøre som de vil.

Hilsen fortvilet jente.

Hei, så fint at du skriver til oss!

Når du er 18 år er du myndig, og bestemmer egentlig over deg selv. Samtidig kan fosterforeldrene dine lage regler for hvordan dere skal ha det hjemme.

Vi synes det høres lurt ut at du skal få mer frihet jo eldre du blir, og spesielt når du er blitt 18. Mest sannsynlig lager fosterforeldrene disse reglene fordi de er glade i deg og vil ta vare på deg. Det kan hende de er bekymret for at det kan skje deg noe mens du er ute, eller andre ting. Vi tror det er lurt at dere snakker sammen om disse tingene, og blir enige om noen regler som gir deg større frihet, samtidig som de kan føle seg trygg på at du har det bra.

Trenger dere hjelp til å finne ut av det, kan Familievernkontoret være til hjelp. Der hjelper de familier som har konflikter eller uenigheter. Du finner dem her: Familievernet. Alle kan ta kontakt, og familier med barn som bor hjemme får prioritet.

Vi håper dere kommer frem til en god løsning!

Hilsen oss hos Barneombudet

Spørsmålsarkiv