19. november 2018
Dette spørsmålet og svaret er over 1 år gammelt. Lover og regler kan ha endret seg siden da. Spør gjerne på nytt om du er usikker.

Forhold med hjelpelærer

Jeg liker en som er 19 år og er assistent/hjelpelerer. Og hvis vi blir sammen, er det da ulovlig at vi er sammen.

Hei, og takk for at du skriver til oss.

Det er ulovlig og ikke greit at en som jobber på en skole er sammen med en av elevene. Det gjelder uansett om dere har sex med hverandre eller ikke. Under finner du en beskrivelse av noen av reglene som gjelder i slike saker.

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Det betyr at en som er over 16 år ikke har lov til å ha sex med en som er under 16 år. Regelen gjelder ikke et forhold mellom likeverdige, for eksempel to klassekamerater på 15 og 16, men den vil helt klart gjelde en 19 år assistent på en skole og en elev for 15 år.

En voksen som har ‘seksuell omgang’ eller utfører ‘seksuelle handlinger’ med en som er under 16 år, kan bli dømt til fengsel. ‘Seksuell omgang’ er samleie og andre ting som likner. ‘Seksuelle handlinger’ kan være noe veldig lite, for eksempel å ta på brystene til en jente på utsiden av genseren eller et tungekyss. Reglene gjelder uansett om barnet synes det er greit at den voksne gjør det han eller hun gjør eller ikke.

Alle som jobber på en skole er i det man kaller et tillitsforhold til elevene på skolen. Det er ekstra alvorlig når en som jobber på en skole har et forhold til en av elevene. Det regnes som maktmisbruk. Det gjelder selv om du ikke opplever det sånn selv. Uansett om hjelpelæreren gjør noe som er ulovlig eller ikke, vil han kunne miste jobben når han har blitt sammen med en elev.

Vi forstår at du kanskje synes at disse reglene er strenge og at du ikke føler deg utnyttet fordi du liker ham. Selv om du ikke føler deg utnyttet  i dag, kan du føle det senere. Når du er over 16 år, er du moden nok til å ta ansvar selv. Når du er under 16 år, er det en veldig streng lov som beskytter deg.

Hilsen oss hos Barneombudet

Spørsmålsarkiv