7. februar 2019
Dette spørsmålet og svaret er over 1 år gammelt. Lover og regler kan ha endret seg siden da. Spør gjerne på nytt om du er usikker.

Foreldre som bestemmer

Foreldrene mine tar telefonen min i straff og har den i flere dager, er dette lov? Det er jo min tlf og det er privat.
Jente 16 (blir 17 i år )

Hei, og takk for at du skriver til oss.

Foreldrene dine har ansvar for deg frem til du er 18 år. Det betyr at de har lov til å bestemme en del i livet ditt. De har for eksempel lov til å lage regler for når du kan bruke mobilen, og for hva som skal skje dersom du ikke følger det de ber deg om.

Men selv om de har lov til å bestemme en del i livet ditt, så skal de alltid tenke på hva som er best for deg. De skal også ta hensyn til at du har rett til å si din mening før de bestemmer noe, og at du har rett til å ha et privatliv. De bør derfor snakke med deg om hvorfor de gjør det de gjør, og spørre deg hva du mener om det.

Vi vet ikke hvorfor foreldrene dine har gitt deg denne straffen. Men vi tror det vil være lurt om du og foreldrene dine setter dere ned og snakker sammen, og diskuterer hvilke regler dere skal ha hjemme når noe skjer.

På nettsidene våre har vi skrevet mer om hva du selv kan bestemme hjemme, og hva foreldrene dine kan bestemme.

Hvis du syns at det er vanskelig å snakke med foreldrene dine om dette, kan du også få noen tips på våre nettsider om hvordan ta den vanskelige samtalen med en voksen.

Vi håper dere finner en løsning!

Hilsen oss hos Barneombudet

Spørsmålsarkiv