27. mars 2020

Flytting til utlandet/skole

Hei jeg er en jente på 13 år å har lyst til å flytte til kosovo der hele familien min er å bor å foreldrene mine er enig med meg att det er lurt fordi jeg har gått igjennom mye å trenger en ny start men att jeg bor der i 1 år å de sender penger å att familien min der borte passer på meg å att jeg bor med dem jeg begynner nå i 8 klasse hvordan vil skole fungere er det lov å gå 1 år på ungdomskolen i kosovo å så komme tilbake til Norge å ta med papier fra skolen i kosovo som bevis på att jeg har gått 1 år på skole der osv eller må jeg gå 1 år på nytt får foreldrene mine vet ikke helt hvordan et er

Hei og takk for spørsmålet ditt.

Ja, du kan flytte til Kosovo og gå på skole der. Når du kommer tilbake til Norge kan du mest sannsynlig begynne på det trinnet som passer alderen din. Altså trenger du ikke å ta året som har gått mens du var borte.

Reglene om dette står i opplæringsloven § 2-1. Den sier at du har rett og plikt til grunnskole så lenge du bor i Norge. Hvis du melder flytting til et annet land, gjelder ikke den plikten. Når du kommer tilbake igjen får du rett og plikt til grunnskole på nytt, så lenge du skal bli mer enn tre måneder.

Skolen i Norge og Kosovo er ganske forskjellige. Det betyr at det faglige på skolen kan bli litt vanskelig når du kommer hjem igjen. Vårt råd er at du snakker med rådgiveren på skolen. Han eller hun kan forklare reglene og gi råd til hvordan dere kan løse det best mulig. Dere kan også snakke med en lærer eller rektor.

Hvis skolen ikke kan svare, kan du ta kontakt med Fylkesmannen. Det er et kontor som kan alle reglene til skolen.

Lykke til!

Hilsen oss hos Barneombudet

Spørsmålsarkiv