13. november 2018
Dette spørsmålet og svaret er over 1 år gammelt. Lover og regler kan ha endret seg siden da. Spør gjerne på nytt om du er usikker.

Flytte ut hjemmenifra

Så jeg er nettopp fylt 16 og har begynt på videregående, men det er veldig vanskelig for meg å gjøre noe som helst fordi jeg blir så psykisk og fysisk sliten av å være hjemme. Jeg har ofte veldig store krangler med mamma som kan ende i at jeg må dra for at de ikke skal bli værre og etter snakker vi ikke på flere dagen. Hadde jeg hat muligheten hadde jeg bodd men faren min litt men det et heller ikke mulig siden han har hevet sengen min og fjernet alle spor av meg i leiligheten. Jeg føler meg veldig uønsket og tom egentlig. Jeg trenger å komme meg ut så fort som mulig fordi jeg ble bedt om å være vekke når mammaen min kommer hjem fra jobb. Er der noe støtte eller hjelp jeg kan få for å flytte ut?

Hei!

Foreldrene dine skal ta vare på deg. De kan ikke kaste deg ut hjemmefra. Hvis du skal bo på hybel, må de støtte deg økonomisk til du er ferdig med skolen. Men du kan ikke kreve at du skal få bo for deg selv. Det må foreldrene dine eller barnevernet bestemme.

Det er viktig at du får hjelp. Vi vet ikke hvem du har snakket med om dette, men det lureste er ofte å begynne med å si fra til en voksen som du stoler på. Det kan for eksempel være helsesøster på skolen.

Barnevernet kan hjelpe deg. De hjelper ungdommer og foreldre når det er vanskelig hjemme og foreldrene ikke får til å ta vare på barna sine. De kan både hjelpe foreldre med å ta vare på barna sine, og i de mest alvorlige sakene bestemme at barnet skal flytte ut av familien. Du finner kontaktinformasjon til barnevernet her.

Familievernet hjelper familier som opplever mye konflikt. Det er gratis å kontakte familievernet. Du finner mer informasjon og kontaktinformasjon til familievernet her.

Vi håper dette hjelper og at du får det bedre snart!

Hilsen oss hos Barneombudet

Spørsmålsarkiv