13. januar 2020

Flytte ut

Hei.
Jeg lurer på hvordan jeg kan få flyttet ut. Jeg trives ikke hjemme hos faren min, så jeg har lyst til å flytte til kjæresten min som ikke bor så langt unna. Da kan jeg fortsatt være med vennene mine, og gå på samme skole.
Jeg kommer snart til å knekke og ikke ville bo der mer, men om jeg ikke får lov til å flytte til kjæresten, så må jeg flytte til mamma. Hun bor langt unna noe som gjør at jeg må bytte skole og kommer ikke til å se vennene og kjæresten ofte.
Har dere tips?

Hei!

Vårt tips er at du snakker ordentlig med foreldrene dine om dette. Det er foreldrene dine som bestemmer hvor du skal bo frem til du er 18 år. Derfor er den eneste løsningen å få dem til å forstå hvordan dette er for deg.

Når foreldrene dine bestemmer, skal de legge stor vekt på hva du mener. Begge foreldrene dine har plikt til å lytte til det du sier, og til å legge vekt på dette. Jo mer du har tenkt, og jo bedre du forklarer dine følelser og din opplevelse, jo større sjanse er det for at de tar deg på alvor.

Det kan være vanskelig å snakke med foreldrene sine om dette. Foreldre er beskyttende overfor barna sine, og kan være lite villige til å være med på ting som «gir slipp på» barna sine. For å hjelpe har vi laget noen tips om hvordan man kan forberede seg til den vanskelige samtalen med en voksen. Det er viktig at du forbereder deg godt, at du holder deg rolig og ber om å få forklare din side av saken, og at også du er villig til å se på andre løsninger enn akkurat den du har tenkt deg. Et alternativ er for eksempel at du bor hos kjæresten din deler av tiden.

Trenger dere hjelp kan dere ta kontakt med familievernkontoret. De hjelper familier som har det vanskelig til å få det bedre sammen.

Hilsen oss hos Barneombudet

Spørsmålsarkiv