24. oktober 2019

flytte ut

jeg krangler hele tiden med begge foreldrene mine, har altid vært i dems øyne et problembarn. jeg er så lei av dem, de tenker hele tiden jeg er dum, jeg viste dem snittet mitt på over 4,7 også tenker de at jeg jukset for å få det, jeg føler de bryter meg ned å viser hvor lite de vil ha meg. jeg har vurdert flere ganger å ta livet mitt fordi jeg vil ikke vøre et uønsket barn og vil bare være akseptert, uansett hva jeg fungerer det ikke så hvordan skal jeg flytte ut uten store problemer skal jeg kontakte rådgiver på skolen min for å flytte ut?

Hei,

Fint at du kontakter oss. Vi forstår at du har det vanskelig hjemme nå og at du ønsker endringer.

Det å flytte for seg selv når man er 16 år er ikke så enkelt. Foreldrene dine har ansvaret for deg fram til du er 18 år. Om du skal flytte hjemmefra før du er 18 må foreldrene dine være enige i det.

Hvis de synes det er greit at du bor for deg selv, kan du flytte på hybel. I så fall har de plikt til å forsørge deg fram til du er ferdig på videregående skole. Det vil si at de må betale for husleie, mat og andre ting du trenger i hverdagen. Les mer om å flytte for seg selv . Det kan være et enklere alternativ at du ber om å flytte til noen i familien for en periode.

Det er viktig for oss å si at det ikke er uvanlig at tenåringer kan ha et dårlig forhold til foreldrene sine i en kortere eller lengre perioder av livet sitt. Vi synes du skal forsøke å snakke med foreldrene dine om hvordan du har det. Du må uansett snakke med dem om at du ønsker å flytte, og da er det viktig at du forteller hvorfor du har det sånn.

Vi har laget en side som heter Den vanskelige samtalen med en voksen. Her gir vi råd for hvordan du kan gå fram for å diskutere vanskelige temaer med voksne.

Du kan også snakke med andre voksne du stoler på. Det kan være læreren din eller rådgiver på skolen. Helsesykepleier på skolen kan også være en fin person å dele tankene sine med.

Er situasjonen din slik at foreldrene dine ikke kan ta vare på deg slik at du føler deg utrygg hjemme, så er det barnevernet som må hjelpe deg. Du kan ringe Alarmtelefonen for barn og unge hvis du ønsker å snakke med noen fra barnevernet.

Vi håper du finner ut av dette. Ta gjerne kontakt med oss igjen om det er noe mer du lurer på.

Hilsen oss hos Barneombudet.

 

Spørsmålsarkiv