29. mai 2019

Flytte ut

Hei jeg er 16 (blir 17 i Novemer 2019) jeg lurer bare på om hva det er jeg kan gjøre eller skal gjøre for å kunne flytte ut av huset? Jeg vil selv dra herifra fordi jeg føler at jeg ikke trives og at jeg lenger er en del her. Jeg og mine søstre som er 19, og 21 år mener det samme. Så jeg lurer hvor mye skal det koste meg, og vil lånekassen dekke det jeg skulle trenge hvis jeg skal flytte i en hybel, eller studentbolig som jeg kanskje kan ha råd til? Hvordan er denne prossessen da? Har jeg nødt til å ha bekfreftelse fra begge foreldrene mine om at jeg skal flytte ut?

Hei

Takk for at du skriver til oss.

Vi starter med å svare på det siste spørsmålet ditt som var om foreldre må godkjenne at du flytter på hybel. Foreldrene dine må være enige i at du skal flytte ut. Hvis de er enige, har de en plikt til å forsørge deg frem til du er 18 år. Det gjelder uavhengig av om du går på skole eller ikke. Hvis du går på videregående, skal de forsørge deg helt til du er ferdig med skolen.

Foreldrene dine må hjelpe deg med penger til mat, husleie og andre ting som trengs i hverdagen. Lånekassen vil ikke dekke det du trenger hvis du flytter ut, de gir deg bare et stipend hvis du må bo hjemmefra. Reglene om foreldres forsørgeransvar står i barneloven § 68.

Hilsen oss hos Barneombudet

Spørsmålsarkiv