11. april 2019

Flytte ut.

Hei, jeg har tenkt lenge på dette med å flytte ut fordi bosituasjonen hjemme er ikke til å holde ut lenger. Foreldrene mine er ekstremt ustabile og de sliter meg ut.
Jeg lurte på om jeg kan flytte ut før jeg er 18, men siden jeg har tenkt på et friår for å bli mentalt friskere siden jeg sliter med psykiske problemer og om det er noen måte jeg kan få pengestøtte til å flytte ut?
Beklager for dårlig formulering.

Jeg tviler sterkt på at foreldrene mine kommer til å støtte meg økonomisk, men det å bo hjemme hos de er ikke noe valg for meg lenger. Eneste måten jeg kan bli friskere på er om jeg kommer meg unna de.
Jeg har lest at de har økonomisk ansvar for meg så lenge jeg går på videregående skole, men tror ikke det gjelder siden jeg ikke skal gå på skole til høsten. Eller gjelder det da og?

Hei, så fint at du skriver til oss om dette.

I utgangspunktet må foreldrene dine være enige i at du skal flytte ut. Hvis de er enige, har de en plikt til å forsørge deg frem til du er 18. Det gjelder uavhengig av om du går på skole eller ikke. Hvis du går på videregående, skal de forsørge deg helt til du er ferdig med skolen.

Reglene om forsørgeransvar står i barneloven § 68. Det innebærer blant annet at foreldrene dine må hjelpe deg med penger til mat, husleie og andre ting som trengs i hverdagen.

Slik du beskriver situasjonen din, kan det hende det er lurt av deg å kontakte barnevernet. Barnevernet kan gi hjelpetiltak til deg og foreldrene dine. Ettersom du er 17 år skal de legge stor vekt på hva du mener er best for deg. Du må imidlertid være forberedt på at det skal mye til før barnevernet lar deg flytte hjemmefra. Dette gjelder særlig hvis foreldrene dine er uenige i at du skal flytte.

Hvis barnevernet er enige i at ting hjemme er så alvorlig at du må flytte, kan et mulig tiltak være at du får flytte på en institusjon eller en hybel. Da kan barnevernet også hjelpe deg økonomisk og med praktiske ting i hverdagen.

Barnevernet kan også gi veiledning og hjelp til deg og foreldrene dine. På dagtid kan du ringe barnevernet i kommunen din. Skjer det noe alvorlig hjemme og du trenger hjelp på kveldstid eller i helgene, kan du ringe Alarmtelefonen på 116 111.

Når man skal flytte for seg selv er det mange praktiske ting å tenke på. For eksempel må foreldrene dine skrive under på husleiekontrakten når du er under 18. På ung.no kan du lese mer om reglene, og praktiske ting knyttet til det å flytte hjemmefra. 

Et annet alternativ du kan tenke på om du trenger et års pause, er å dra på folkehøgskole. Der kan du bo hjemmefra, og drive med helt andre ting ett år. Foreldrene dine må være enige at du drar.

Vi håper denne informasjonen hjelper deg videre, og at du får hjelpen du trenger.

Hilsen oss hos Barneombudet

Spørsmålsarkiv