25. februar 2019
Dette spørsmålet og svaret er over 1 år gammelt. Lover og regler kan ha endret seg siden da. Spør gjerne på nytt om du er usikker.

Flytte hjemmefra som 16-åring?

Familien min har masse problemer hjemme. Vi er 3 stykker i huset; meg, broren min og moren min. Vi har eritreisk bakgrunn. Jeg føles jeg er satt i midten av 2 kulturer. Eritreisk og Norsk. Det er et av grunnene til problemene i huset tror jeg. Mamma finner alltid en grunn til å bli sur eller begynne å rope. Det er aldri ro i huset føles det som.
I hjemmelandet er det veldig stort kjønnsdiskriminering, altså som at det er jenta som skal rydde osv., også at barn ikke skal slappe av så mye men alltid rydde og gjøre noe i huset. Selvom vi bor i Norge nå ser det ikke ut som mamma klarer å slutte med det. Jeg og broren min kommer alltid hjem noen minutter før mamma. Men med en gang mamma kommer hjem så starter alt. Da mener jeg MED EN GANG. Hun har ikke tatt av seg skoene eller kommet inn i huset sikkelig en gang før hun begynner å rope noe som «Å HERREGUD SÅ SKITTEN DETTE HUSET VAR, KOM KOM VI MÅ RYDDE, RYDDE, RYDDE». Hun kaller dette «familie rydding» men for meg føles det ikke sånt. Vanligvis så er det jeg som må rydde kjøkkenet osv mens broren min sikkert tar opp en liten ting også er han ferdig. Hvorfor? «Vell fordi han er gutt» bruker mamma å si..
Uansett det er mye mer som skjer i huset men jeg kan ikke skrive ned alt. Poenget mitt er at dette forstyrrer skolearbeidet mitt og generelt livet mitt. Jeg har holdt ut lenge men klarer ikke mer. Jeg har mista motivasjon til alt, skole, trening, livet, alt egt…….. Det jeg lurer på er; kan man flytte hjemmefra når man fyller 16 år? Jeg er 15 men fyller 16 i sommer og jeg kan virkelig ikke kan det sann når jeg starter på VGs. Og et annet spm er; kan jeg gå til psykolog uten at moren min vet det?

Jente, 15

Hei, så bra at du skriver til oss!

Du kan ikke flytte hjemmefra før du er 18 år uten at foreldrene dine samtykker til det. Det betyr at moren din må være enig i det. Vi har mer informasjon om dette her.

Du spør også om du kan gå til psykolog uten at moren din får vite det. Hovedregelen her er at frem til du er 16 år er det foreldrene dine som bestemmer om du skal gå til psykolog, og foreldrene dine skal få informasjon om dette. Det finnes noen unntak fra dette, de kan du lese mer om her.

Om du synes moren din maser mye på deg og det går ut over skolearbeidet og livet generelt, bør du snakke meg henne om det og fortelle hvordan du har det. Vi vet at dette kan være vanskelig og har skrevet om noen tips om vanskelige samtaler med voksne her.

Det finnes noen som kan hjelpe dere å snakke sammen på en god måte. På Familievernkontoret er det en del av jobben å hjelpe familier som har det vanskelig med å få det bedre. Det er gratis å gå dit, og de kan hjelpe dere å snakke sammen.

Hvis det blir veldig vanskelig hjemme og du trenger noen å snakke med om hvordan du har det, kan du ringe til alarmtelefonen for barn og unge på tlf. 116 111. Det er anonymt og de kan gi deg råd.

Hilsen oss hos Barneombudet

Spørsmålsarkiv