5. mars 2019
Dette spørsmålet og svaret er over 1 år gammelt. Lover og regler kan ha endret seg siden da. Spør gjerne på nytt om du er usikker.

flytte hjemmefra

Hei, jeg trenger hjelp.
Jeg har ikke det bra hjemme.
Jeg skal begynne på videregående skole neste år. Jeg har tenkt om å bo alene men vet ikke hvordan jeg skal gjøre det,fordi jeg er ikke norsk, jeg kommer fra Portugal og kom til Norge for 3 år siden.
Foreldrene mine forstår ikke at jeg vokser opp, de lar meg ikke gå ut med venner, får ikke lov til å ha snapchat, får ikke lov til å sminke meg, de sier at jeg ikke kan ha Internett etter klokke 20.00, og det er ting som jeg selv kan bestemme med 16 år, tror jeg.
De er veldig strenge med karakterer, hvis jeg får en 3 på en prøve blir de sinte og lar meg ikke være på mobil, de forstår ikke at av og til er språket litt vanskelig for meg. Jeg er nesten alltid veldig stresset og deprimert av alt sammen.

Jeg bruker veldig mye tid for å tenke på ting og så klarer jeg ikke å konsentrere med på skolen. Da jeg ser rundt meg, ser jeg at vennene mine kan gjøre alt uten noe problem. Jeg klarer ikke å snakke med noe hjemme. Miljøet hjemme er ikke alltid bra, men jeg vil heller ikke flytte til en annen familie, jeg ville helst bo alene.

Takk

Hei,

Det er leit å høre at du ikke har det bra. Det skal mye til før man kan flytte hjemmefra. Når man har det vanskelig kan det også være veldig tøft å skulle bo alene. Du kan lese mer om å flytte for seg selv her.

Foreldrene din har ansvar for å ta vare på deg til du fyller 18 år. Det betyr blant annet at de skal gi deg god omsorg og passe på at du har det bra. Det betyr også at de skal bestemme en del i livet ditt.

Selv om foreldrene dine har siste ordet, skal de høre på hva du mener. De skal også gi deg gradvis mer rett til å bestemme selv jo eldre du blir. Foreldrene skal alltid tenke på det som er best for deg når de bestemmer.

Hvis du føler at foreldrene dine er for strenge og du blir stresset og deprimert av det, synes vi at det ville være godt for deg å ha en voksen å snakke med. Det kan være en du stoler på i familien eller på skolen, for eksempel en helsesykepleier (helsesøster) eller en lærer.

Du kan også ta kontakt med Kors på halsen. De er flinke til å snakke med ungdom, og har vært god hjelp for ungdom som har slitt med det samme som deg. Du kan ringe, sende e-post eller chatte med dem.

Hvis det er sånn at du aldri får gå ut, er utrygg eller opplever trusler hjemme, kan du ringe til Alarmtelefonen for barn og unge.

Vi håper du finner en voksen å snakke med, og at du får det bedre.

Hilsen oss hos Barneombudet

Spørsmålsarkiv