30. oktober 2018
Dette spørsmålet og svaret er over 1 år gammelt. Lover og regler kan ha endret seg siden da. Spør gjerne på nytt om du er usikker.

Flytte hjemme ifra

Hei, jeg er 17 år og går 2 året på videregående. I over to år har jeg hatt problemer med foreldrene mine, vi kommer ikke over ends og det blir bare verre og verre for hver dag, jeg har fått tilbudet å bo hos en god venninne til ting roer seg hjemme. Mamma nekter meg å dra til hun, så spørsmålet mitt er, når er jeg gammel nok til å bestemme hvor jeg vil bo?

Hei,

Fint at du kontakter oss.

Det er leit å høre at du har det så vanskelig hjemme. Det er fint at venninnen din har tilbudt deg å bo hos henne i en periode.

Foreldrene dine har ansvaret for deg fram til du fyller 18 år, og derfor bestemmer de også hvor du skal bo. Ønsker du å flytte før du fyller 18 år, så må foreldrene dine være enige i det.

Familievernkontoret er et sted der familier som har det vanskelig kan få hjelp til å snakke sammen. De  har i oppgave å hjelpe familier til å komme til gode løsninger. Tilbudet er gratis, og dere kan komme flere ganger om det er nødvendig.

De som jobber på familievernkontoret er flinke til å snakke med familier med høyt konfliktnivå. de kan hjelpe dere å komme frem til en løsning, for eksempel at du bor hos venninnen din Vi tror det er lurt om dere tar kontakt for å få en samtale hos dem.

Hvis du ikke tror foreldrene dine vil være med på dette, kan du ringe dit selv og be om råd.

En ting du bør kjenne til, som kan spille inn på avgjørelsen, er at hvis du flytter har foreldrene dine plikt til å forsørge deg fram til du slutter på videregående skole. Det betyr at de må betale for mat, husleie og andre ting du trenger i hverdagen din.

Vi vet at mange ungdom synes det er fint å snakke om vanskelige ting med en lærer de stoler på eller helsesøster på skolen. De gir ofte gode råd og kan tilpasse rådene fordi de antaelig kjenner deg litt.

Om situasjonen er veldig vanskelig slik at du tenker at du ikke kan bo hjemme, så bør du kontakte barnevernet der du bor. Barnevernet kan i så fall hjelpe deg videre.

Om du ønsker å snakke med barnevernet anonymt, så kan du ringe 116 111. Alarmtelefonen vil koble deg opp til noen i barnevernet som du da kan snakke med.

Vi håper dette ordner seg. Ta kontakt med oss igjen om det er noe mer du lurer på.

Hilsen oss hos Barneombudet

Spørsmålsarkiv